Drukte bij een vuurwerkwinkel in Baarle-Hertog
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Noodkreet van burgemeester: ‘Kom niet naar Baarle om vuurwerk te kopen'

De burgemeester van Baarle-Nassau doet een dringende oproep aan Nederlanders om niet naar Baarle-Nassau of Baarle-Hertog te komen om vuurwerk te kopen. In de plaats is het druk, onder meer door de vele mensen die er vuurwerk willen kopen, schrijft Omroep Brabant.

Baarle-Nassau en Baarle-Hertog vormen samen een dorp dat aan beide kanten van de grens ligt. Baarle-Nassau hoort bij Nederland en Baarle-Hertog bij België. Dit bekent dus dat zij allebei andere corona- en vuurwerkregels hebben. Zo mogen niet-essentiële winkels in België open zijn en mag er vuurwerk worden verkocht.

Ondanks de oproep van de burgemeester staan de rijen voor de vuurwerkwinkels vol met Nederlanders:

'95 procent van mijn klandizie komt uit Nederland'

Veel Nederlanders trekken nu naar Baarle-Hertog toe omdat daar wel vuurwerk verkocht mag worden en in Nederland niet. "We betreuren het dat vele Nederlanders over de grens gaan winkelen en vuurwerk aanschaffen", schrijft burgemeester De Hoon-Veelenturf op Facebook.

Volgens haar is het ingewikkeld om de situatie beheersbaar te houden. "We doen samen met de politie en onze boa's wat binnen onze mogelijkheden ligt. We kunnen echter niet overal tegelijk zijn én we zijn geen bevoegd gezag op het Belgisch grondgebied van Baarle-Hertog."

De Hoon-Veelenturf zegt te proberen zoveel mogelijk af te stemmen met de Belgische buurgemeente, maar dat dat niet altijd lukt. "We doen dan ook een nadrukkelijk beroep op de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Kom niet hiernaar toe om vuurwerk in te kopen."

Stuk duurder

Bij een vuurwerkhandel in Baarle-Hertog is het volgens een medewerker een stuk drukker dan andere jaren. Zijn klanten komen voornamelijk uit Nederland. "Normaal gesproken komen er zo'n 350 klanten per dag. Woensdag waren er zo'n 850 klanten", vertelt hij aan Omroep Brabant.

Een man uit Hardenberg zegt urenlang in de rij te hebben gestaan. "Ik ben hiernaartoe gekomen met de trein. Door een storing heb ik er drie uur over gedaan. Hier moest ik nog eens drie uur wachten voordat ik aan de beurt was. Nu moet ik weer terug naar huis met de trein."

Ook drie mannen uit Den Haag kwamen speciaal voor het vuurwerk naar Baarle-Hertog. "Vuurwerk afsteken is een traditie. Het hoort erbij. We hebben het ervoor over. Het vuurwerk is wel een stuk duurder geworden", vertelt één van hen aan de regionale omroep. "Waarschijnlijk komen we morgen weer. Of het goed vuurwerk is? Dat gaan we morgen zien."

Advertentie via Ster.nl