NOS Nieuws

Wekdienst 30/12: Laatste dag kwalificatietoernooi schaatsen • Kappers demonstreren

Goedemorgen! Een samenwerkingsverband van organisaties, waaronder Unicef en Save the Children, roept op om scholen na de kerstvakantie gelijk weer te openen. En een deel van de kappers demonstreert tegen de sluiting van hun zaak.

Eerst het weer: het is bewolkt met soms wat lichte regen of motregen, vooral in het noorden van het land. Er staat stevige zuidwestenwind, en met 9 graden op de Waddeneilanden en 11 tot lokaal 14 graden elders is het zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Sommige kappers demonstreren vandaag voor de deur van hun eigen kapperszaak. Ze zijn boos over de gedwongen sluiting en willen weer kunnen knippen, of anders gecompenseerd worden.
  • Op het programma van het olympisch kwalificatietoernooi voor de schaatsers in Heerenveen staan vandaag de 5000 meter voor vrouwen en de 1500 meter voor mannen.
Het programma op het OKT op donderdag 30 december

Wat heb je gemist?

Ghislaine Maxwell is in New York op meerdere aanklachten schuldig bevonden in de misbruikzaak rond Jeffrey Epstein. Volgens de jury heeft ze hem geholpen bij het misbruiken van meisjes, onder meer door de slachtoffers te ronselen.

De jury was vijf dagen lang in beraad en acht Maxwell (60) schuldig aan vijf van de zes aanklachten. De strafmaat wordt later bepaald; de verwachting is dat ze een jarenlange celstraf krijgt.

In de zaak tegen Maxwell hebben vier vrouwen een getuigenis afgelegd. Ze vertelden over het misbruik in de jaren 90 en 00 in huizen van Epstein in Florida, New York en New Mexico. Ook werden 24 getuigen opgeroepen die een beeld schetsten van het leven in de villa's van Epstein.

Maxwells advocaten hadden aangevoerd dat hun cliënt ten onrechte de schuld krijgt. Omdat Epstein, "de echte slechterik", niet meer vervolgd kan worden zou Maxwell de schuld moeten krijgen. Een van haar advocaten zei na afloop dat ze in beroep gaan en ervan overtuigd zijn dat Maxwell zal worden vrijgepleit.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bekijk hieronder een terugblik op een roerig jaar aan de hand van vijf onderwerpen: de moord op Peter R. de Vries, de langste formatie ooit, de coronacrisis, het ontsporende klimaat en de bestorming van het Capitool in Washington.

Dit was 2021 in vijf grote nieuwsgebeurtenissen

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl