NOS Nieuws

Poetin: Nord Stream 2 is klaar om Europese gasprijzen te laten dalen

De omstreden onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 is gereed voor gebruik en de Russische president Poetin heeft nogmaals benadrukt dat de volledig gevulde leiding helpt om de druk op de Europese gasmarkt te verlagen.

Poetin sprak over Nord Stream 2 tijdens een regeringsvergadering. Op die vergadering was ook het hoofd van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom aanwezig. Poetin stelde dat het gas snel geleverd kan worden en dat de ingebruikname van de pijpleiding snel leidt tot lagere gasprijzen.

De bouw van de leiding, die onder de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, werd in september al voltooid. Er wordt op dit moment gewacht op goedkeuring van Duitsland en de Europese Unie voor de ingebruikname.

11 miljard dollar

De aanleg van de lijn kostte in totaal omgerekend bijna 10 miljard euro. Naast Gazprom zijn ook het Duitse Uniper en BASF, het Franse Engie en het Brits-Nederlandse Shell betrokken.

Het Bundesnetzagentur, de Duitse toezichthouder op de energiemarkt, maakte vorige maand bekend dat de bedrijven die bij Nord Stream 2 betrokken zijn volgens Duits recht georganiseerd moeten worden.

Tot die tijd krijgt de pijpleiding geen goedkeuring van de Duitse autoriteiten. Hierdoor lijkt de kans op een snelle ingebruikname voorlopig verkeken. Op zijn vroegst is dat pas in de loop van volgend jaar.

Hoogoplopend politiek conflict

De Nord Stream 2 is al jaren het onderwerp van een hoogoplopend politiek conflict tussen Rusland, de VS en Europa. Washington stelt dat Europa te afhankelijk wordt van Russisch gas en daarmee slachtoffer dreigt te worden van energiechantage. Rusland zou politieke druk kunnen uitoefenen op kwetsbare Oost-Europese landen, zoals Oekraïne.

Eerder deze maand dreigde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken dat de pijp niet in gebruik wordt genomen als Rusland de spanningen met Oekraïne laat escaleren. Als reactie daarop ging de gasprijs met 10 procent omhoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl