Getty Images
NOS NieuwsAangepast

Ghislaine Maxwell schuldig bevonden in misbruikzaak Epstein

Ghislaine Maxwell is in New York op meerdere aanklachten schuldig bevonden in de misbruikzaak rond Jeffrey Epstein. Volgens de jury heeft ze hem geholpen bij het misbruiken van meisjes, onder meer door de slachtoffers te ronselen.

De jury was vijf dagen lang in beraad en acht Maxwell (60) schuldig aan vijf van de zes aanklachten. De strafmaat wordt later bepaald; de verwachting is dat ze een jarenlange celstraf krijgt.

In de zaak tegen Maxwell hebben vier vrouwen een getuigenis afgelegd. Ze vertelden over het misbruik in de jaren 90 en 00 in huizen van Epstein in Florida, New York en New Mexico. Ook werden 24 getuigen opgeroepen die een beeld schetsten van het leven in de villa's van Epstein.

Massages

De slachtoffers zeiden dat Maxwell een cruciale rol speelde bij het mogelijk maken van het misbruik. Zij won hun vertrouwen, beloofde hun dat Epstein hun dromen waar kon maken, en haalde de meisjes over om massages te geven aan Epstein, waarna het seksueel misbruik steeds verder ging.

Maxwell weigerde te spreken in de zaak tegen haar; ze vond dat niet nodig omdat de aanklagers volgens haar niet konden aantonen dat ze schuldig is.

Epstein zelf pleegde in 2019 zelfmoord in de gevangenis, waar hij vastzat in afwachting van zijn rechtszaak. Een maand daarvoor was hij opgepakt. Maxwell, die een jaar later werd aangehouden, was partner van Epstein en ze hadden jaren geleden ook een liefdesrelatie met elkaar.

Maxwells advocaten hadden aangevoerd dat hun cliënt ten onrechte de schuld krijgt. Omdat Epstein, "de echte slechterik", niet meer vervolgd kan worden zou Maxwell de schuld moeten krijgen. Een van haar advocaten zei na afloop dat ze in beroep gaan en ervan overtuigd zijn dat Maxwell zal worden vrijgepleit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl