De Vaandeldrager in het Rijksmuseum
NOS Nieuws

'Minister lichtte FvD als enige fractie niet in over aankoop Rembrandt'

Het demissionaire kabinet bracht in het geheim alle fractievoorzitters op de hoogte van de voorgenomen aankoop van De Vaandeldrager van Rembrandt, behalve Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Dat schrijft het AD. Demissionair minister Van Engelshoven (D66) van Cultuur vreesde dat Baudet het aankoopproces zou kunnen verstoren.

"We moesten zeker weten dat de aankoop stil zou blijven", zegt Van Engelshoven tegen de krant. Dat vertrouwen was er niet bij Baudet, vanwege "de manier waarop hij met zijn partij politiek bedrijft", aldus de afzwaaiend minister. "Het belang van vertrouwelijkheid woog zwaarder."

Een woordvoerder van Baudet bevestigt tegen de krant dat de partij niet op de hoogte werd gebracht van de aankoop. "De minister heeft een totaal vertekend beeld van hem", zegt de woordvoerder.

175 miljoen euro

Op 8 december werd de aankoop van het Rembrandt-schilderij openbaar gemaakt. Voor 175 miljoen euro wordt het topstuk overgenomen van de Franse bankiersfamilie Rothschild. De Nederlandse staat betaalt 150 miljoen euro; de overige 25 miljoen euro worden opgebracht door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds.

Enkele dagen daarvoor nam Van Engelshoven het contact op met de fractievoorzitters. Zij werden alleen op de hoogte gebracht. Er werd niet om toestemming gevraagd.

Tijdens een Kamerdebat op 16 december, een week na het bekendmaken van de deal, ging de Tweede Kamer formeel akkoord met de aanschaf van het schilderij. Wel klonk er kritiek op de tijdstip van de aankoop, midden in de coronacrisis waarin de culturele sector het moeilijk heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl