Maud Megens in actie tijdens de Olympische Spelen in Tokio
NOS Sport

Waterpolosters Megens en Willemsz zetten punt achter interlandloopbaan

Het Nederlandse waterpoloteam bij de vrouwen moet het voortaan doen zonder Maud Megens en keepster Debby Willemsz. De 25-jarige Megens stopt met waterpolo op topniveau, terwijl de 27-jarige Willemsz een punt zet achter haar interlandcarrière.

Megens speelde sinds 2020 voor het team van de University of Southern California (The Trojans) in Los Angeles, waarvoor de in Amerika studerende Rotterdamse tussen 2016 en 2019 ook al uitkwam.

Na de teleurstellende Olympische Spelen in Tokio, waar Nederland afgelopen zomer in de kwartfinales strandde, keerde ze terug naar de VS om haar studie af te ronden. Ze heeft laten weten niet meer beschikbaar te zijn voor de Nederlandse ploeg.

Succesvol Oranje

Megens groeide op bij GZC Donk in Gouda en maakte in 2013 voor het eerst haar opwachting bij de nationale ploeg, die een jaar later zilver veroverde bij de EK in Hongarije. Het was het begin van een succesvolle periode van Oranje, dat ook bij de WK van 2015 en EK van 2016 verliezend finalist was en in 2018 Europees kampioen werd.

De inbreng bij die reeks van de veel scorende Megens, in 2015 gekozen tot op een na beste speelster van Europa, was onmiskenbaar.

Doelvrouw Debby Willemsz bij het OKT voor de Spelen in Tokio

Voor Willemsz, die bij de EK in 2014 met drie gestopte strafworpen tegen Italië haar team naar de finale loodste, is het de tweede keer dat ze bedankt voor de Nederlandse ploeg. Eerder deed ze dat omdat ze als reserve achter Laura Aarts geen perspectief meer zag bij Oranje.

Ze keerde echter op haar schreden terug, toen haar concurrente in de zomer 2019 na motivatieproblemen uit de selectie werd gezet. Mede dankzij haar sterke keeperswerk plaatste Nederland zich begin dit jaar voor het eerst sinds de olympische titel in 2008 weer voor de Spelen.

Eind november echter polste Evangelos Doudesis, die twee maanden eerder Arno Havenga was opgevolgd als bondscoach, Aarts voor een terugkeer bij Oranje en daar bleek ze wel oren naar te hebben. Voor Willemsz voldoende reden om voor een tweede keer afscheid te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl