'Mishandeling' waterpolosters compleet: zesde plaats na ruime nederlaag

De Nederlandse waterpolosters mochten na de uitschakeling door Hongarije in de kwartfinales nog niet naar huis. De strijd om de plekken vijf tot en met acht wachtte nog. "Een soort van mishandeling", noemde Maud Megens die extra wedstrijden. De woorden van Megens werden de waarheid tegen Australië: 7-14.

Na de 13-6 zege op China op donderdag kwam Oranje er tegen Australië om de vijfde plaats niet aan te pas. Binnen vijf minuten keek de ploeg van bondscoach Arno Havenga al tegen een 4-0 achterstand aan. De stand na het eerste kwart was 5-1 en ook in het tweede (2-8) en derde kwart (4-11) was Nederland de mindere.

Arno Havenga spreekt zijn team toe

In de vierde periode veerde de ploeg zowaar even op en werd er nog wat gecombineerd. Simone van der Kraats scoorde drie keer, Vivian Sevenich twee keer en Maud Megens en Sabrina van der Sloot vonden één keer het net. Het was de tweede ontmoeting met Australië op de Spelen. In de groepsfase had Australië ook al gewonnen, met 15-12, nadat Nederland een voorsprong uit handen had gegeven.

De Spelen in Tokio waren voor de Nederlandse waterpolosters het eerste olympisch toernooi sinds de gouden medaille van Peking in 2008. Voor Londen en Rio de Janeiro had Nederland zich niet gekwalificeerd. In Sydney in 2000 werden de waterpolosters vierde en voor Athene in 2004 kwalificeerde Nederland zich niet.