Willem Hut van de KNSB meet de dikte van het ijs op de schaatsbaan in Noordlaren
NOS Nieuws

Eerste marathon op natuurijs in Noordlaren

In Noordlaren wordt vanavond de eerste marathon op natuurijs van het seizoen 2021- 2022 verreden. De competitieleider marathon van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft de ijsdikte opgemeten en de ijsvloer goedgekeurd. Vanwege de coronamaatregelen mag er geen publiek bij de wedstrijden zijn.

De marathon start naar verwachting om 19.00 uur voor de dames, een uur later mogen de mannen rijden. "We pakken nu samen met de ijsvereniging, de KNSB en het gewest de voorbereidingen op. De ijsvloer moet beter worden geprepareerd en we gaan de conditie daarvan goed in de gaten houden", vertelt Willem Hut, namens de KNSB verantwoordelijk voor het marathonschaatsen. "Er moeten dranghekken en pionnen worden geplaatst en kussens voor het geval schaatsers ten val komen. Alles om de wedstrijd zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden."

Het heeft vannacht zo hard gevroren, dat ijsvereniging De Hondsrug een ijsvloer heeft kunnen leggen. Die ging vanochtend open voor leden. Tientallen mensen hebben de ijzers al ondergebonden en rijden rondjes over de buitenbaan. Zij moeten nu de ijsbaan verlaten, zodat de eerste werkzaamheden kunnen starten.

IJsmeester Kars Kroeze, die vanochtend een ijsdikte van 3 centimeter vaststelde, zei in het radioprogramma De Perstribune dat veel leden en vrijwilligers in de startblokken staan om de ijsbaan klaar te maken voor het evenement.

Geen ijsbaan

Afgelopen winter besloot de Noordlarense ijsvereniging vanwege de coronabeperkingen de asfaltbaan niet te besproeien, ook al zou het gaan vriezen. Dat was de eerste keer in bijna twee decennia dat Noordlaren geen ijsbaan had.

In de jaren daarvoor streden meerdere ijsverenigingen in het land traditiegetrouw om wie de eerste marathon op natuurijs zou kunnen houden. Noordlaren had vijf keer eerder de primeur, maar de laatste twee keren ging ijsvereniging IJSCH uit Haaksbergen er met de winst vandoor.

Marathon op natuurijs in Noordlaren, januari 2019

Vanochtend opende ook de schaatsbaan in het Drentse Nieuw-Buinen. Omdat het de hele dag nog koud blijft, kan daar naar verwachting de hele dag geschaatst worden. Alleen abonnementhouders mogen de baan op met een maximum van zo'n 150 mensen. Vanwege de lockdown blijven ook de kleedkamers dicht en moeten de schaatsers om 17.00 uur zijn vertrokken. Ook op andere plekken in Groningen, Friesland en Drenthe wordt geschaatst, onder meer op ondergelopen weilanden.

De ijspret is naar verwachting maar van korte duur. Morgen gaat het dooien, de dagen daarna stijgt de temperatuur tot zeker 10 graden.

Vanmorgen werd hier in Friesland al volop geschaatst:

Schaatsen op natuurijs: 'Dit is een fantastisch gevoel'

Advertentie via Ster.nl