Ook in het Friese Ryptsjerksterpolder waren tientallen mensen al vroeg op het ijs te vinden
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Schaatsen met Kerst: het kan in Noord-Nederland

Na een koude nacht met temperaturen van -7 graden, kan er vandaag op verschillende plaatsen in Nederland geschaatst worden op ijsbanen en ondergelopen weilanden. Het natuurijs is op sommige plekken in Drenthe, Groningen en Friesland wel 3 tot 5 centimeter dik.

Zo ook in het Drentse Nieuw-Buinen. Vrijwilligers hebben daar afgelopen nacht bij een temperatuur van -9 graden hard gewerkt om de ijsbaan klaar te maken. Vanaf 9.00 uur konden de eerste schaatsers er terecht.

Voorzitter van de Schaatsvereniging Nieuw-Buinen, Bert Drent, ging er in eerste instantie van uit dat ze vandaag maar een halve dag konden schaatsen, zegt hij tegen RTV Drenthe. Maar nu het ernaar uitziet dat het blijft vriezen in de provincie, is het waarschijnlijk mogelijk om de hele dag te blijven schaatsen.

Vanwege corona is de opening van de ijsbaan wel minder feestelijk dan normaal. Omdat volwassenen met maximaal 2 personen samen mogen schaatsen en 1,5 meter afstand moeten houden tot anderen, krijgen alleen abonnementshouders toegang. Er mogen maximaal 175 mensen tegelijkertijd de baan op.

Verder moeten de kleedkamers gesloten blijven, evenals de horeca. Wel bekijkt Drent de mogelijkheden om via de plaatselijke horeca voor koffie en thee te zorgen. Vanwege de lockdown moet de schaatsbaan om 17.00 uur sluiten, omdat het een buitensportlocatie is.

Hier in Friesland werd ook volop geschaatst vanmorgen:

Schaatsen op natuurijs: 'Dit is een fantastisch gevoel'

Volgens WeerPlaza lag de gevoelstemperatuur aan het begin van de ochtend in het noordoosten onder de -13. De echte temperatuur was -7 graden. Daardoor kan er deze Tweede Kerstdag ook op andere plaatsen geschaatst worden, zoals in het Friese Ryptsjerksterpolder - waar deze ochtend al tientallen mensen het ijs op gingen, meldt Omrop Fryslân- en in het Groningse Noordlaren.

De verwachting is dat het vandaag meteen de laatste dag van het jaar is dat er geschaatst kan worden. Vanaf morgen gaat het dooien en aan het einde van de week wordt het mogelijk zelfs 10 graden en warmer.

Advertentie via Ster.nl