ANP
NOS SchaatsenAangepast

Marathonschaatsers zijn altijd klaar voor natuurijs

In principe kan je ze 's nachts uit bed bellen om een marathon te schaatsen. Deze ochtend wordt in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs van het seizoen verreden. Irene Schouten en Gary Hekman, winnaars van vorig jaar, staan eigenlijk al sinds het begin van het schaatsseizoen in de startblokken.

"Ik ben fit. Je houdt er eigenlijk altijd rekening mee", zegt Schouten. "Dat is het mooie en heroïsche aan schaatsen op natuurijs, je weet gewoon niet wanneer en hoe", vult Hekman aan.

De wedstrijd leek net als vorig jaar in Haaksbergen te worden gehouden, maar het ijs in Noordlaren bleek uiteindelijk toch net iets sneller aan te groeien. Al vinden critici dat een ondergespoten betonnen vloer niet echt natuurijs is. Schouten begrijpt dat wel.

"Een marathonwedstrijd op bevroren open water is het mooiste. Een echte klassieker. Dan heb je natuurlijk veel meer tegenstand. Een echt parcours, scheuren in het ijs en wind. Maar dit is ook mooi. Ik wil deze ook gewoon weer winnen."

ANP
In Noordlaren wordt de baan klaar gemaakt

Hekman is en blijft een romanticus, zoals de meeste Nederlanders. "Je moet er wel een beetje gek voor zijn, natuurlijk. Je staat daar in de vrieskou. Het is gewoon een Nederlandse sport en je ziet als het een beetje gaat vriezen hoe de weerman gaat praten. Over het algemeen staan mensen met een flesje Berenburg in de binnenzak langs de kant. Dat is het mooie van het marathonschaatsen."

Schouten let op Lollobrigida

Schouten is bij de vrouwen de torenhoge favoriete. Ze won de massastartcompetitie, het NK massastart en het NK op kunstijs. Elma de Vries, Carla Zielman en Lisa van der Geest behoren ook tot de favorieten. Maar de belangrijkste tegenstander van Schouten is een Italiaanse. "Ik denk dat Francesca Lollobrigida mijn grootste concurrente is", voorspelt Schouten.

Het gaat een harde wedstrijd worden.

Gary Hekman

Dat was vooraf een logische gedachte. De 25-jarige Lollobrigida won dit seizoen namelijk alle marathonwedstrijden waar ze aan de start verscheen. Ze staat inmiddels op tien overwinningen. Ook won ze twee keer in de B-divisie van de massastart. Maar Lollobrigida heeft zich afgemeld voor Noordlaren en kan daarom Schouten dit keer niet tot last zijn.

Normaal gesproken is Janneke Ensing ook een van de kanshebbers, maar zij zal niet meedoen in Noordlaren. Ensing, winnares van de marathon in Enschede en nummer twee van de NK marathon, is op dit moment in Australië en deed afgelopen week mee aan de Santos Women's Tour. Juist, op de fiets.

Veel kanshebbers bij de mannen

Bij de mannen is het moeilijker te voorspellen wie als eerste over de eindstreep komt. Hekman behoort tot de favorieten en dat weet hij maar al te goed. "Het gaat een harde wedstrijd worden. Iedereen is tot op het bot gemotiveerd en rijdt met het mes tussen de tanden."

ANP
Gary Hekman wint de massastart

Hekman, ook wel de Beer uit Gramsbergen genoemd, zal om de zege gaan strijden met Jorrit Bergsma, Simon Schouten, Arjan Stroetinga, Evert Hoolwerf, Crispijn Ariëns, Bob de Vries en Robert Post. "Ik ga straks nog even naar Thialf toe om een paar uurtjes op het ijs te staan. Morgenvroeg zijn we dan helemaal klaar om het ijs te trotseren in Noordlaren", zei Hekman dinsdagmiddag.

Eerste marathons natuurijs laatste 10 jaar

JaarPlaatsWinnaars
2016/2017Noordlaren?
2015/2016HaaksbergenGary Hekman, Irene Schouten
2012/2013NoordlarenBob de Vries, Mariska Huisman
2011/2012NoordlarenErik Jan Kooiman, Marita Hut
2010/2011NoordlarenBob de Vries, Foske Tamar van der Wal
2009/2010HaaksbergenKurt Wubben, Elma de Vries
2008/2009HaaksbergenBob de Vries, Elma de Vries
2007/2008HaaksbergenArjan Stroetinga, Elma de Vries
2006/2007HaaksbergenIngmar Berga, Daniëlle Bekkering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl