NOS NieuwsAangepast

Warmtetarieven mogen in 2022 met maximaal 67 procent stijgen

De warmtetarieven mogen volgend jaar maximaal met 67 procent stijgen. Dat heeft Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld. Omdat de gasprijs hoog is, stijgen de maximumtarieven automatisch mee. Maar de ACM waarschuwt warmteleveranciers om niet aan het maximale tarief te gaan zitten.

Consumenten die zijn aangesloten op een warmtenet kunnen niet zelf kiezen van welk warmtebedrijf zij warmte afnemen. Daarom stelt de ACM op basis van de Warmtewet maximumtarieven vast waar de aanbieders onder moeten blijven. Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn in Nederland zo'n 500.000 huishoudens aangesloten op een warmtenet.

De ACM heeft berekend dat als een warmtebedrijf zijn tarieven verhoogt tot het maximum, een doorsnee huishouden in 2022 voor warmte 2542 euro moet gaan betalen. In 2021 was dat nog 1523 euro, een stijging van 67 procent dus.

Uit navraag door de toezichthouder is al gebleken dat enkele leveranciers inderdaad niet op de maximale tarieven gaan zitten. Zo is de stijging bij Vattenfall ongeveer de helft van het maximum dat de ACM toestaat. Na aftrek van de compensatie die de overheid volgend jaar geeft, betaalt de gemiddelde warmteklant dan 13 euro meer, denkt Vattenfall.

Onnodige tariefsverhogingen

De ACM zegt extra informatie bij de leveranciers op te vragen over hoe zij hun tarieven voor 2022 vaststellen. Mochten daaruit verrassende dingen naar voren komen, dan kijkt de ACM of er een onderzoek moet komen naar onnodige verhogingen.

Voor veel warmteleveranciers geldt dat ze gas of elektriciteit inkopen om warmte mee te produceren. Zij maken hogere kosten doordat de energieprijzen zijn gestegen en kunnen die doorberekenen aan de klant.

In een brief aan demissionair staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius uiten belangenclubs de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond hun zorgen over de enorme stijging van de maximum warmtetarieven.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "De mensen die gebruikmaken van een warmtenet kunnen geen kant op, ze zitten vast aan één leverancier en kunnen alleen maar hopen dat die niet het maximale gaat vragen."

De organisaties vragen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met de warmteleveranciers te bekijken hoe ze de stijging van de tarieven kunnen beperken. Molenaar: "Als warmteleveranciers hierdoor aantoonbaar financieel in de knel komen, moet de overheid hulp bieden."

Om verduurzaming te stimuleren wordt de belasting op stroom de komende jaren lager, en die op gas hoger. Maar omdat de prijs van gas nog gekoppeld is aan warmte, worden huishoudens zonder gas toch door de stijgende gasprijzen geraakt. Molenaar vindt dat niet logisch: "We willen dat warmtenetten aantrekkelijker worden."

Nieuwe warmtewet

Ook pleiten de belangenorganisaties al jaren voor het loslaten van de koppeling tussen gas en warmte. In een aangekondigde nieuwe warmtewet gebeurt dat ook, maar die zal naar verwachting niet voor 2023 in werking treden. De overgang naar een nieuw systeem om de tarieven te bepalen duurt daarna nog veel langer.

In oktober legde NOS op 3 uit waarom de gasprijzen zo hard stijgen:

Waarom de prijs van gas zó hard stijgt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl