Woningzoekers kijken naar te koop staande huizen in de vitrine van een makelaar
NOS NieuwsAangepast

Huizenprijzen in november 20,1 procent hoger, sterkste toename sinds 2000

De Nederlandse huizenprijzen van bestaande koopwoningen waren afgelopen november 20,1 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster de sterkste toename in twee decennia.

Zo'n stijging was voor het laatst te zien in februari 2000, toen waren koopwoningen ook 20,1 procent duurder dan in februari 1999. Toen was de gemiddelde transactieprijs omgerekend bijna 160.000 euro. Vorige maand lag die gemiddelde prijs op 400.000 euro - nieuwbouwhuizen zijn niet in die berekening meegenomen.

Dat de stijging zo veel hoger is dan eerder dit jaar, komt omdat de cijfers enige vertekening geven, vanwege de nieuwe overdrachtsbelasting begin dit jaar, zegt Paul de Vries, huizenmarkt-expert bij Kadaster. "De huizenprijzen waren vorig jaar november en december relatief laag, omdat er veel particuliere beleggers op de markt waren. Die kopen vooral de goedkope huizen."

Afgelopen januari ging de overdrachtsbelasting omhoog voor beleggers, en omlaag voor starters. Starters kopen relatief duurdere huizen, zegt De Vries. De huizen die dit jaar in november verkocht werden, zijn alleen al daarom gemiddeld veel duurder ten opzichte van vorig jaar november.

Volgende maand weer

Datzelfde effect zal volgende maand weer plaatsvinden. "Ik weet nu al zeker dat de cijfers dan weer extreem zullen zijn. Daarna zullen de huizen gemiddeld waarschijnlijk nog wel duurder worden, maar niet meer zo extreem."

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen van koopwoningen een dieptepunt - sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De prijsindex was in november 2021 het hoogste ooit, meldt het CBS. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 waren de huizenprijzen in november bijna 86 procent hoger.

Hoe zijn we eigenlijk in die wooncrisis terechtgekomen? NOS op 3 legt het uit in deze video:

Zo ontstond de wooncrisis

Het aanbod aan te koop staande huizen is de laatste tijd flink geslonken. Dat drukt ook op het aantal verhuizingen. In november vonden er op de woningmarkt meer dan 16.000 transacties plaats - dat is 13 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

In de eerste elf maanden van 2021 zijn 205.528 woningen van eigenaar gewisseld - dat is 2 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder.

En dit is hoe we volgens NOS op 3 uit de wooncrisis komen:

Zo komen we uit de wooncrisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl