Vitesse klimt naar vierde plaats na moeizame zege op hekkensluiter PEC

Bekijk de samenvatting van Vitesse - PEC Zwolle

Vitesse heeft de eerste seizoenshelft van de eredivisie afgesloten met een moeizame 1-0 overwinning op PEC Zwolle. De Arnhemmers staan dankzij de zege nu vierde, Zwolle sluit 2021 af als hekkensluiter.

PEC Zwolle pakte verrassend het initiatief in het Gelredome en Vitesse-keeper Jeroen Houwen moest dan ook al vroeg in het duel in actie komen. Hij tikte een schot van Slobodan Tedic naast het doel en stond op de goede plaats bij een inzet van Thomas van den Belt.

De eerste doelpoging van Vitesse liet langer op zich wachten. Na een halfuur spelen zorgde Loïs Openda voor het eerste gevaar van de Arnhemmers. Hij worstelde zich langs zijn directe tegenstander, maar de bal ging net naast het doel.

Even later was Bram van Polen, die zijn 250ste eredivisieduel voor PEC speelde, belangrijk voor de hekkensluiter. Hij haalde een schot van Riechedly Bazoer van de lijn.

Vitesse nam langzaam maar zeker de regie in handen en twee minuten na rust was het raak voor de thuisploeg. Openda stond oog in oog met PEC-doelman Kostas Lamprou en de Belgische aanvaller had geen moeite met de afronding.

Het was voor Openda zijn tiende treffer van het seizoen, waarmee hij zijn totaal van afgelopen seizoen na achttien duels al evenaarde.

Openda ziet Vitesse 'perfecte afsluiting van het jaar' hebben dankzij zege op PEC

Halverwege de tweede helft had PEC nog even een opleving en moest Houwen zijn best doen om de gelijkmaker te voorkomen. Aan de andere kant had Openda de 2-0 op zijn schoen, maar dit keer kon Lamprou wel redding brengen.

Beide ploegen kwamen, ondanks nog enkele kansen, niet meer tot scoren, waardoor Vitesse met de drie punten van het veld liep. PEC Zwolle leed voor de veertiende keer in achttien duels een nederlaag.

Laatste duel Van Roekel

De wedstrijd in Arnhem was voor assistent-scheidsrechter Sander van Roekel een bijzondere. Hij had na 556 duels in het betaald voetbal namelijk voor de laatste keer de vlag in zijn handen.

Van Roekel maakte jarenlang deel uit van het succesvolle team van Björn Kuipers, dat onder meer de leiding had tijdens een EK-finale, Champions League-finale en Europa League-finale.