NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg
NOS Nieuws

NAVO ziet meer Russische troepen bij Oekraïne, mogelijk overleg in januari

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zegt dat de opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne nog altijd doorgaat. Westerse inlichtingendiensten zagen begin deze maand dat Rusland daar 75.000 tot 100.000 militairen had samengetrokken.

"We zien dat ze steeds meer strijdkrachten - artillerie, gevechtstroepen en tanks - samentrekken", zei hij in Brussel in de marge van een ontmoeting met de Roemeense premier Ciucă.

Stoltenberg zei verder dat hij zo snel mogelijk met de Russen in gesprek wil. "We blijven tot overleg bereid en ik ben van plan om in het nieuwe jaar de NAVO-Ruslandraad zo snel mogelijk bijeen te roepen."

Die raad is een overlegorgaan in Brussel waar de NAVO en Rusland veiligheidsvraagstukken kunnen bespreken. In juli vorig jaar was ze voor het laatst bijeen. Rusland ging niet op latere uitnodigingen in.

Harde eisen Kremlin

Het Kremlin stelde vrijdag de harde eis dat de NAVO afstand neemt van Oekraïne en vrijwel al zijn troepen en wapens terugtrekt uit voormalige lidstaten van het Warschaupact, zoals Polen, Hongarije en Tsjechië.

President Poetin herhaalde die eis vandaag. In een toespraak voor de hoogste Russische officieren stelde hij de NAVO verantwoordelijk voor het oplopen van de spanningen. De NAVO is sinds het einde van de jaren 90 steeds verder naar het oosten uitgebreid. "De situatie werd slechter en slechter", zei Poetin. "En nu zijn we in de situatie dat we het op een of andere manier moeten oplossen."

President Poetin overlegt met de chefstaf van de Russische strijdkrachten Valeri Gerasimov

Hij wees erop dat NAVO-raketten vanuit Oekraïne in een paar minuten Moskou kunnen bereiken. "Voor ons is dat de grootste bedreiging van onze veiligheid", zei hij. "Dat is de reden dat Rusland bindende afspraken voor de lange termijn wil maken en niet tevreden is met "woorden en beloften".

Bij onze voordeur

De relatie tussen de NAVO en Rusland zakte in 2014 naar een dieptepunt met de annexatie van de Krim, een schiereiland dat bij Oekraïne hoort. Daarna steunde Rusland separatisten in Oost-Oekraïne die zich bij Rusland willen aansluiten.

De strijd daar laait steeds weer op. De Russische minister van Defensie Sjojgoe zei vandaag dat Amerikaanse paramilitairen in Oost-Oekraïne actief zijn. Ze zouden Oekraïense troepen trainen en geschut in bewoond gebied opstellen.

"Wat ze daar aan het doen zijn, is niet duizenden kilometers ver weg. Het is bij onze voordeur", zei Poetin. Hij bleef erbij dat Rusland niet op een conflict uit is, maar "gelijke veiligheid voor alle partijen" nastreeft.

Praten heeft zin

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten dat het bereid is om over de Russische voorstellen te praten.

"We denken dat het zin heeft om met elkaar in gesprek te gaan", zei onderminister van Buitenlandse Zaken Karen Donfried na een bezoek aan Kiev. "Maar er staan ook onaanvaardbare dingen in." Ze zei niet welke dat zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl