1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

NAVO zwijgt over door Kremlin geëiste aftocht uit Oost-Europa

Een dag na de Russische eis dat de NAVO alle troepen en wapens uit Oost-Europa moet terugtrekken, heeft de NAVO nog niet officieel gereageerd. Wel zou een hoge NAVO-generaal intern hebben geopperd om de militaire aanwezigheid juist uit te breiden naar Bulgarije en Roemenië.

Rusland bracht het eisenpakket gisteren naar buiten. Naast terugtrekking uit Oost-Europa eist het Kremlin ook de garantie dat Oekraïne en andere oud-Sovjetstaten nooit zullen toetreden tot de NAVO. Alleen dan kan de situatie rond Oekraïne ontspannen, stelt Rusland.

In een eerste reactie zei een NAVO-diplomaat gisteren al dat Rusland geen veto kan uitspreken over uitbreiding van het bondgenootschap. Ook een Amerikaanse functionaris reageerde afwijzend: "De Russen weten dat er in deze documenten dingen staan die voor ons onacceptabel zijn."

De NAVO-leiding en de politieke top van de VS hebben zich nog niet uitgesproken over het eisenpakket.

Troepen naar Bulgarije en Roemenië

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt vandaag dat NAVO-generaal Tod Wolters de militaire aanwezigheid juist wil uitbreiden naar twee nieuwe landen: Bulgarije en Roemenië. De Amerikaanse topmilitair zou dat hebben gezegd tijdens een videovergadering met topmilitairen uit NAVO-landen.

Volgens Wolters moet de NAVO-aanwezigheid in Oost-Europa worden uitgebreid vanwege de Russische troepenopbouw aan de oostgrens van Oekraïne. Het NAVO-hoofdkwartier wil niet reageren op het bericht van Der Spiegel.

In deze video zie je hoe de spanningen rond Oekraïne de afgelopen tijd flink zijn opgelopen:

Russische troepen aan de grens: spierballen tonen of serieuze dreiging?

Rusland dreigt ondertussen met extra maatregelen als de NAVO-bondgenoten de Russische eisen negeren. In een interview met het Russische persbureau Interfax zegt de onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov dat westerse landen steeds opnieuw Rusland provoceren.

Rjabkov zegt dat de Russische voorstellen de relatie met de NAVO juist kunnen verbeteren. Maar als het bondgenootschap zich zo blijft opstellen, dan kan Moskou volgens Rjabkov met aanvullende eisen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl