Betogers vanmiddag in de Sudanese hoofdstad Khartoem
NOS NieuwsAangepast

Massale protesten met tienduizenden betogers in Sudan, traangas ingezet

In Sudan zijn mensen massaal de straat op gegaan uit protest tegen het leger. In de hoofdstad Khartoem waren vanmiddag vele tienduizenden mensen op de been. Ook in andere steden waren demonstraties.

Betogers liepen in de hoofdstad naar het presidentieel paleis, waar legerleider generaal Burhan vaak verblijft. Ze riepen hem op af te treden, waarop het leger antwoordde met traangas en flitsgranaten.

Massaprotesten leidden in 2019 tot het einde van het dertigjarige bewind van de Sudanese dictator Omar al-Bashir. Tot voor kort deelden het leger en burgergroepen de macht in een overgangsregering. Het leger had de macht vorige maand moeten overdragen aan een burgerregering, die de weg zou plaveien naar nieuwe verkiezingen in 2023.

Tienduizenden Sudanezen zijn massaal de straat op gegaan uit protest tegen het leider:

'Het volk zal winnen'

Maar generaal Burhan pleegde een staatsgreep, zette premier Hamdok af en plaatste hem onder huisarrest. Burhan zei dat hij moest ingrijpen vanwege de toenemende politieke tegenstellingen in het land en de groeiende kans op een burgeroorlog.

Na protest uit binnen- en buitenland kon Hamdok vorige maand terugkeren en mocht hij een regering van technocraten samenstellen. Maar voor elke benoeming heeft hij toestemming nodig van het leger. De betogers eisen dat het leger zich niet langer bemoeit met het landsbestuur.

Sinds eind oktober zijn er meerdere protesten geweest, al waren die kleiner dan die van vandaag. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen weken zeker 45 betogers gedood.

Beelden van de protesten:

  • AFP
    Protesten in Port Sudan
  • AFP
    Protesten in Khartum, Sudan
  • AFP
    Protesten in Khartum, Sudan
  • AFP
    Protesten in Khartum, Sudan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl