NOS NieuwsAangepast

Vanaf morgen vrijwel alles dicht, harde lockdown zeker tot 14 januari

Vanaf morgenochtend 05.00 uur geldt in Nederland een harde lockdown. Bronnen in Den Haag bevestigen dat het kabinet het advies van het Outbreak Management Team om zoveel mogelijk sectoren te sluiten overneemt. De nieuwe maatregelen blijven in elk geval tot en met 14 januari van kracht.

Duidelijk was al dat het OMT en het kabinet zich grote zorgen maken over de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

De deskundigen adviseren om vrijwel alles te sluiten: alleen essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken zouden open mogen blijven, zo bevestigden Haagse bronnen gisteren al. Het kabinet hield vanmiddag spoedberaad en heeft het advies voor de harde lockdown naar verluidt overgenomen.

Dat betekent dat onder meer de horeca, niet-essentiële winkels en de sport- en cultuursector weer dicht moeten. Professionele sportwedstrijden mogen wel -net als nu zonder publiek- doorgaan. Afhalen bij winkels en horeca zou wel mogelijk blijven. Ook moeten alle middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen wat de deskundigen betreft dicht. De basisscholen zijn al vervroegd gesloten voor de Kerstvakantie.

Op 3 januari wordt opnieuw bekeken of de scholen volgens planning op 10 januari open kunnen, dat is wel het uitgangspunt. De kinderopvang moet ook sluiten, met uitzonderingen voor kinderen van mensen met cruciale beroepen en locaties voor kinderen van nul tot vier jaar.

'Vier mensen met Kerst'

De groepsgrootte buiten wordt naar maximaal 2 personen teruggebracht. Binnen mogen ook maximaal 2 bezoekers worden ontvangen. Naar verluidt komt er een uitzondering voor de Kerstdagen en Oud en Nieuw: dan zijn er 4 bezoekers welkom.

Om 19 uur zullen de nieuwe maatregelen in een persconferentie worden toegelicht.

Voor het spoedberaad van het kabinet eerder deze middag spraken de demissionaire ministers de Jonge en Grapperhaus al hun zorgen uit:

Kabinet bijeen voor spoedberaad, grote zorgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl