De Gävlebocken
NOS Nieuws

Zweedse kerstgeit haalt opnieuw de Kerst niet

De strooien kerstgeit van de Zweedse stad Gävle heeft opnieuw de Kerst niet gehaald. Een of meer personen staken het metershoge bouwwerk vannacht aan, waarna het tot de grond toe afbrandde.

Daarmee is een traditie in ere hersteld. Een deel van de inwoners ziet het bouwwerk als een uitdaging. Nadat de Gävlebocken in 1966 voor het eerst in het centrum verscheen, lukte het vandalen al bijna veertig keer om hem in brand te steken. Er is zelfs een keer geprobeerd om hem met een helikopter te ontvoeren.

De laatste keer dat de geit afbrandde was in 2016. Daarna ging het dankzij hekken en camera's en 24-uurbewaking vier jaar lang goed, een record.

Op zijn officiële Twitter-account leek de geit overmoedig te worden door zijn overlevingsvermogen. "Halverwege en dit geitje staat nog", twitterde hij woensdag. Twee dagen eerder klaagde hij dat zijn "schoonheidsslaapje was verstoord" door dronkaards die over de hekken waren geklommen. "Handtekeningen alleen overdag."

Het organisatiecomité reageert nu teleurgesteld op de brandstichting. "Het is nog een week voor Kerstmis en ik snap niet waarom iemand dit doet, een aanval op een wereldberoemd kerstsymbool", zei Rebecca Steiner van het comité.

Op deze beelden is te zien dat de bok aangestoken wordt:

De politie heeft een 40-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting. Hij ontkent er iets mee te maken te hebben, maar had bij zijn arrestatie wel roet op zijn handen.

De Gävlebocken is een initiatief van de gemeente om bezoekers naar Gävle te trekken. Dit jaar was hij op 28 november onthuld tijdens een festival. Hij moest tot na Oud en Nieuw blijven staan.

De bouwers geven het niet op. "I'll be bock", laat de geit weten op zijn officiële Twitter-account.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl