NOS NieuwsAangepast

Ook dit jaar heeft de Zweedse geit Kerst niet gehaald

Al vijftig jaar wordt hij opgebouwd en al 35 keer is hij afgebrand: de Zweedse kerstgeit. Het enorme kerstsymbool kost het land jaarlijks meer dan 230.000 euro en ondanks de extra veiligheidsmaatregelen nemen vandalen toch elk jaar het enorme beest van stro te grazen.

De 13 meter hoge geit werd zondag opgebouwd in Gävle. Minder dan 24 uur later hadden vandalen hem al in brand gezet.

We hebben het eerste weekend in ieder geval een 'geit'-garantie.

Gemeenteraadslid Gävle, afgelopen zondag

Om ervoor te zorgen dat het beest het dit jaar wel vol zou houden tot Kerstmis waren extra beveiligers ingehuurd. "We hebben het eerste weekend in ieder geval een 'geitgarantie'", zei een gemeenteraadslid zondag. Een paar uur later werd het kerstsymbool in brand gezet toen een beveiliger even naar het toilet was.

De Zweedse politie is begonnen met een onderzoek, er zijn nog geen mensen gearresteerd.

De Gävlebocken, zoals het ding wordt genoemd, heeft zijn eigen Twitteraccount. Na de brand werd er meteen 'door hem' getwitterd. Hij baalt ervan dat hij maar zo kort bij zijn vrienden kon zijn. "Maar ik zal uit de as herrijzen en jullie volgend jaar gewoon weer zien!"

Van de 51 jaar dat het symbool nu wordt opgezet, is het 35 keer vernield. Maar ook de jaren dat de geit overleefde, werden er pogingen gedaan om hem te verwoesten.

Die pogingen waren de laatste jaren steeds creatiever. Zo werd in 2010 een beveiliger omgekocht zodat de geit door een helikopter opgehaald kon worden en naar Stockholm zou worden gebracht. Dat mislukte.

Het jaar daarna ging de geit in vlammen op, zoals op deze beveiligingsbeelden te zien is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl