1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Zweedse reuzengeit heeft Kerstmis overleefd

De reuzengeit van de Zweedse plaats Gävle heeft de Kerst overleefd. Dat is bijzonder omdat brandstichters deze dertien meter hoge uitdaging van stro meestal niet kunnen weerstaan.

Van de 51 keer dat dit bouwwerk werd opgetrokken, ging hij 35 keer in vlammen op. Vorig jaar was dat al op 27 november, de dag nadat hij was onthuld. De brandstichters grepen hun kans toen een beveiliger even naar de wc ging.

Er is ook al eens geprobeerd om hem met brandende pijlen in brand te steken. Volgens de plaatselijke krant was de dader een man die zich had vermomd als peperkoek.

EPA
De afgebrande geit vorig jaar

Dit jaar had de stad niets aan het toeval overgelaten. Een dubbele rij hekken moest kwaadwilligen op afstand houden. Ook was er een beveiligingsbedrijf ingehuurd dat het 3,6 ton zware gevaarte en zijn omgeving dag en nacht in de gaten hield.

Dat werkte. Op Eerste Kerstdag kon de geit op zijn eigen Twitter-account iedereen bedanken die hem (want het is een bok) kerstkaarten had gestuurd.

De traditie van de reuzengeit gaat terug tot 1966. De middenstand en het stadbestuur hoopten met deze attractie meer klanten te trekken naar de winkels en restaurants in het centrum van de stad.

Het initiatief was een groot succes. De openingsceremonie, op de eerste dag van de advent, trekt elk jaar tienduizenden bezoekers. Het is de bedoeling dat de geit tot 2 januari blijft staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl