ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 17/12: OMT bijeen over omikron • Protest tegen overlast Ter Apel

Goedemorgen! Vandaag komt het OMT samen om te praten te praten over de omikron-variant, die in opkomst is. Daar komt mogelijk een nieuw advies met maatregelen uit voor het kabinet. En in Ter Apel is er demonstreren buschauffeurs vanwege overlast op de buslijnen.

Maar eerst het weer. De dag start grijs en er kan op uitgebreide schaal mist voorkomen. Gedurende de dag lost de mist op, maar blijft de bewolking overheersen met slechts sporadisch wat ruimte voor de zon. Bij een zwakke tot matige, naar noord draaiende wind wordt het 9 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het OMT bespreekt of er extra maatregelen nodig zijn om de verspreiding van de omikronvariant in te dammen. Het kabinet kondigde tijdens de laatste persconferentie al aan dat de kans bestaat dat er volgende week nieuwe maatregelen worden aangekondigd.
  • Buschauffeurs voeren actie tegen de overlast op de lijnen tussen Emmen en Ter Apel: tussen 05.00 en 08.00 uur rijden veel bussen niet. De chauffeurs vragen al langer aandacht voor de problemen op die lijnen.
  • De Nationale ombudsman deelt een onderzoek naar een seance die in september bij kindergraven op een begraafplaats in Amersfoort is gehouden. Zes mensen probeerden toen in 'contact' te komen met overleden kinderen.

Wat heb je gemist?

De gemeenteraad van Zeewolde heeft na een lange vergadering ingestemd met de komst van een megadatacenter van Facebooks moederbedrijf Meta. Elf raadsleden waren voor, acht waren tegen.

Burgers, onder wie boeren en milieuactivisten, protesteerden voor het gemeentehuis. Zij staan lijnrecht tegenover een meerderheid van de raad, die er wel van overtuigd is dat de komst van het datacenter goed is voor de gemeenschap.

De fractie van PvdA/GroenLinks gaf uiteindelijk de doorslag.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Brand in Japanse stad Osaka, vrees voor 27 doden: De brand woedde in een gebouw van acht verdiepingen in het centrum van de miljoenenstad. Daar zat een psychiatrische kliniek. Er wordt brandstichting vermoed.
  • Britse media: Johnson was ook op tuinfeestje: Volgens de kranten The Guardian en The Independent was de premier in mei vorig jaar bij een feestje in de tuin van zijn ambtswoning. Ongeveer twintig mensen zouden daar na een persconferentie van de regering bijeen zijn gekomen voor pizza's en drank. Johnson zou hun hebben verteld dat ze wel een drankje hadden verdiend voor hun inzet om de pandemie te bestrijden.
  • Twee zendmasten langs A50 in brand gestoken: Automobilisten ontdekten het vuur in de masten in Beekbergen en Loenen. Vooral de mast in Beekbergen raakte zwaar beschadigd. De politie onderzoekt of er sprake is van dezelfde dader(s).

En dan nog even dit:

De Slowaakse voormalige premier Robert Fico is gisteravond in de hoofdstad Bratislava aangehouden. De politie pakte hem op voor het organiseren van een betoging tegen de coronamaatregelen van de regering.

Vanwege corona zijn in Slowakije samenkomsten van meer dan zes mensen verboden en dat geldt ook voor demonstraties. Fico, die gedurende twee periodes premier was maar tegenwoordig in de oppositie zit, wilde dat verbod omzeilen door een protest te organiseren in de vorm van een auto-optocht.

De politie was het daar niet mee eens en hield hem aan voordat het protest kon beginnen. In een politieauto werd hij weggevoerd.

Facebook-pagina SMER
Fico bij zijn arrestatie

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl