NOS Nieuws

Kamer wil verbod op ongerichte reclame voor 'risicovolle kansspelen'

De Tweede Kamer wil reclames voor online gokken een halt toeroepen. Een motie van SP-Kamerlid Van Nispen die het kabinet oproept tot het instellen van een verbod op "ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen" kreeg voldoende steun in de Tweede Kamer. Demissionair minister Dekker (VVD) had de motie ontraden.

De regeringspartijen CDA en ChristenUnie en een groot deel van de oppositie stemden voor de motie vanwege bezorgdheid over de steeds langere tijd die mensen doorbrengen op online goksites. Ze wijzen erop dat consumenten op allerlei media, zoals op televisie, worden geconfronteerd, met grote hoeveelheden reclame. Dat leidt tot financiële en verslavingsproblemen, zegt de Kamermeerderheid.

Beperkingen

Sinds 1 oktober is online gokken legaal in Nederland. Elf bedrijven hebben een vergunning om gokken aan te bieden en mogen daar ook reclame voor maken. De wet legt wel beperkingen op. Reclames mogen zich niet richten op kwetsbare groepen, mogen geen rolmodellen van jonger dan 25 jaar hebben en mogen pas na 21.00 uur worden uitgezonden.

Maar deze beperkingen zijn volgens de Kamer dus niet genoeg. "Het aanwakkeren van het deelnemen aan kansspelen was niet het doel van het legaliseren van online kansspelen, maar is nu feitelijk wel het resultaat", zo constateren de Kamerleden nu.

Te vroeg

Minister Dekker van Rechtsbescherming zei deze week dat hij het te vroeg vindt voor een verbod. Wel heeft hij de gokbedrijven gewaarschuwd dat er minder reclame moet worden uitgezonden.

Het is nog niet bekend wat de demissionaire minister nu met het aangenomen verzoek uit de Tweede Kamer gaat doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl