VVD-leider Rutte gisteren, na afloop van de presentatie van het akkoord
NOS Nieuws

Formatiedebat in de Kamer: 'De zorg misschien wel hét punt'

Na de presentatie van het coalitieakkoord is het tijd voor de volgende stap: het debat over de formatie. Informateur Remkes zei gisteren al dat het hele proces het geduld van velen op de proef heeft gesteld en dat de politiek moet evalueren waarom formaties tegenwoordig zo lang duren. Voor zo'n evaluatie wordt vandaag in de Tweede Kamer ongetwijfeld een aanzet gegeven.

Naast het eindverslag van de informateurs Remkes en Koolmees zullen de Kamerleden ook de inhoud van het akkoord bespreken. Een groot deel van de oppositie is kritisch over het plan om de kosten van de zorg minder hard te laten stijgen. Het kabinet wil de uitgaven met 4,5 miljard euro afremmen.

SP-leider Marijnissen sprak van een mes in de rug van de zorg en Klaver van GroenLinks vindt het een "grote fout", die moet worden hersteld. Ook Ploumen (PvdA) reageerde fel: "In deze tijd bezuinigt deze doorstartcoalitie 5 miljard op de zorg. Dat vind ik onbegrijpelijk." PVV-leider Wilders: "In plaats van dat we gaan investeren, gaan we daar nu structureel 5 miljard op bezuinigen."

In het debat zal VVD-leider Rutte worden aangewezen als formateur, waarna hij de komende weken op zoek kan gaan naar kandidaat-bewindslieden. Vanaf 3 januari zijn er gesprekken met kandidaten en het is de verwachting dat de bewindslieden in diezelfde maand worden beëdigd door de koning.

Het debat in de Tweede Kamer is vanaf 10.15 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en NPO Politiek en Nieuws. Op NPO Radio 1 worden regelmatig updates gegeven over de stand van zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl