Doan na zijn tweede treffer

Doan schiet PSV naar achtste finales bekertoernooi ten koste van Fortuna

PSV heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi. De kersverse koploper van de eredivisie had in Eindhoven weinig moeite met Fortuna Sittard, dat andere prioriteiten heeft. PSV won met 2-0 dankzij twee treffers van Ritsu Doan.

Beide ploegen begonnen met een sterk gewijzigde basisopstelling aan het duel. PSV-coach Roger Schmidt voerde zes veranderingen door na afgelopen weekend, toen de ploeg de koppositie van Ajax overnam. Olivier Boscagli, Marco van Ginkel en Mauro Júnior bleven de hele wedstrijd op de bank.

Rust voor Fortuna-spelers

Voor Fortuna, dat de zestiende plaats bezet in de eredivisie, was het bekerduel ondergeschikt aan de competitiewedstrijd van komende zaterdag tegen FC Utrecht. Trainer Sjors Ultee besloot daarom ook een groot deel van zijn basiself rust te geven.

Na een klein half uur brak Doan het Limburgse verzet. De Japanner van PSV dribbelde zelf het strafschopgebied in en besloot bij de achterlijn om de bal niet af te geven, maar zelf van dichtbij binnen te schieten: 1-0.

Drommel houdt zijn doel schoon

Op slag van rust kreeg Fortuna de eerste serieuze kans op de gelijkmaker. PSV-doelman Joël Drommel, die eerder twee ballen niet direct klemvast had, tikte de kopbal van Richie Musaba over de lat.

In de tweede helft waren de reservespelers van Fortuna niet bij machte om nog meer gevaar te stichten. De koploper van de eredivisie drong echter ook niet echt aan. Pas na een uur maakte Doan er met een harde streep vanaf de rand van de zestien 2-0 van.

Fortuna-doelman Yanick van Osch voorkwam in de slotfase een grotere nederlaag met goede reddingen op pogingen van Yorbe Vertessen en de ingevallen Bruma.

Tien minuten voor tijd werd Doan als man van de wedstrijd gewisseld voor Richard Ledezma. De Amerikaanse middenvelder liep een jaar geleden een zware knieblessure op. Sindsdien kwam hij niet meer in actie in een officieel duel van de hoofdmacht.