Congolese rumba toegevoegd aan werelderfgoedlijst Unesco
De geluiden van de Congolese rumba zijn door Unesco toegevoegd aan de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de wereld. De Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo dienden de muziekstijl in oktober samen in bij het culturele en wetenschappelijke agentschap van de Verenigde Naties.
In 2016 kreeg de Cubaanse rumbavariant al de status van immaterieel werelderfgoed. De rumba kreeg in Cuba een uniek geluid door de samenvoeging van het drummen van de tot slaaf gemaakte Afrikanen met de melodieën van Spaanse kolonisators. In de vroege twintigste eeuw kwam die muziek op grammofoonplaten terug naar Afrika, waar Congolezen hun ritmes in de muziek herkenden en hun eigen rumba-muziek gingen maken.
"De rumba wordt gebruikt voor vieringen en rouw, in particuliere, openbare en religieuze ruimtes", zei Unesco. Het bekendste rumbalied is misschien wel de Independence Cha Cha, een oud volkslied voor Afrikaanse antikoloniale bewegingen.
Luister het bekendste rumbalied:
De Independence Cha Cha werd voor het eerst gespeeld in Brussel, op een avond in 1960. Op dat moment vonden onderhandelingen plaats waarin besproken werd of Congo onafhankelijk van België werd. Dat gebeurde vier maanden later.
61 jaar later blijft de rumba de kern van de Afrikaanse muziek, schrijft persbureau Reuters. "De president van de republiek verwelkomt met vreugde en trots de toevoeging van de Congolese rumba aan de lijst", twitterde het kantoor van president Felix Tshisekedi van de Democratische Republiek Congo.
Nederlandse valkerij
Unesco beslist de komende dagen welk ingezonden immaterieel erfgoed nog meer aan de lijst wordt toegevoegd. Daaronder is onder meer het grote festival van Tarija in Bolivia. Dat feest wordt elk jaar gevierd ter ere van de katholieke heilige Sint Rochus.
De valkerij - het africhten van valken voor de jacht - is erfgoed dat bij meerdere landen hoort, waaronder België en de Verenigde Arabische Emiraten. Aan die lijst zijn nu extra landen toegevoegd, onder meer Nederland. Nederlandse valkeniers proberen het al sinds 2012 voor elkaar te krijgen dat ze op de 'valkerij-lijst' van Unesco komen te staan.