NOS Sport

Zelfs voor cruciale clash handbalsters gaat het over Max: 'Die man is niet te doen'

Polman en Snelder over Verstappen: 'Die man is toch niet te doen?!'

Het is erop of eronder voor de handbalsters: bij een nederlaag tegen Noorwegen kunnen ze waarschijnlijk naar huis, winst en een gelijkspel betekenen een plek in de kwartfinales van het WK. Zijn er dan nog lessen te trekken uit wat er zondag in Abu Dhabi gebeurde, in een vergelijkbaar 'do or die'-scenario?

"Nou ja, hij had een wonder nodig. Misschien wij ook wel", grapt Estavana Polman, die de alles of niets-wedstrijd van Max Verstappen in de Verenigde Arabische Emiraten uiteraard ook gevolgd heeft. "Wat een... fenomenaal. Die man is toch niet te doen?! Dit is toch zo knap, ik vind dit echt bizar goed."

Spraakwaterval Polman zag Verstappen in de allerlaatste ronde van het Formule 1-seizoen de wereldtitel voor zich opeisen. "Wat hij doet is buiten zinnen. En dikverdiend, hè. Na het jaar dat hij gehad heeft. Ik hoop dat hij vet heeft gefeest, niet meer op zijn benen kon staan."

"En wij moeten daar nog even mee wachten", vervolgt Polman. Nog een weekje, als alles goed gaat. Zondag staat de finale van het WK handbal op het menu.

De stand van zaken in de groep van Nederland

Maar om daar te geraken moeten de Oranjevrouwen eerst Noorwegen van zich af houden. Of het geluk hebben dat Zweden onverwachts verliest van Roemenië, dan maakt het resultaat tegen de Noorsen niet meer uit, maar daar gaat in het Oranje-kamp niemand van uit.

Noorwegen is de nummer één van de wereldranglijst en bleek in aanloop naar het wereldkampioenschap tijdens een oefentoernooi nog veel te sterk (36-21). "Maar ik heb een heel goed gevoel. Ik denk dat zij veel meer onder druk staan dan wij. En wij hebben wel bewezen dat als we allebei moeten, wij beter zijn dan zij."

Ziehier, een mooi inkijkje in het selectieve geheugen van een topsporter. Polman doelt op het - gewonnen - WK van 2019, toen Nederland te sterk was voor de Noorsen in een duel met de groepswinst als inzet.

Daar staan nederlagen op de Olympische Spelen van afgelopen zomer en de EK van vorig jaar tegenover, maar daaraan denken kost alleen maar energie. Dat staat het "goede gevoel" van Polman in de weg, in plaats van dat het haar en haar ploeggenoten wat oplevert.

De 29-jarige Polman weet dat haar positieve vibe weinig waard kan zijn. "Ik heb ook weleens gehad dat je dan op een gegeven moment alsnog met 16-0 achterstaat." Maar tot de wedstrijd begint, houdt ze zich vast aan 'het moeten' en hoe dat in Nederlands voordeel zal uitpakken.

"Als we dicht bij ze kunnen blijven... Kijk, wij zijn het wel gewend om achter te staan, weer terug te komen, te verliezen, weer te winnen en weer te verliezen. Zij niet. Nu hebben ze gelijkgespeeld tegen Zweden, waardoor ze van ons moeten winnen. Dat is voor hen iets nieuws."

"Als wij dichtbij kunnen blijven, gaan ze stressen."

Kijk hier naar de samenvatting van de wedstrijd tegen Kazachstan van zaterdag:

Recordzege handbalsters op WK tegen Kazachstan: 61-15

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl