Danick Snelder, samen met Bo van Wetering topscorer van Oranje met 19 treffers
NOS Sport

Oranje zoekt hulpmiddelen op WK: 'Zaterdag telraam, maandag rekenmachine'

Het was al het WK van de monsterscores en naar alle waarschijnlijkheid hebben de Nederlandse handbalsters, titelverdedigsters in Spanje deze week, er zaterdag wederom een nodig tegen Kazachstan.

''We moeten aan ons doelsaldo werken nu. Daar gaan we voor'', stelt topscorer Bo van Wetering gedecideerd vast.

In Groep 2 van het hoofdtoernooi strijdt Oranje met Noorwegen en Zweden om twee plekken in de kwartfinales. En Zweden vermorzelde de Kazachse ploeg donderdag met 55-20.

Van Wetering: 'We moeten aan ons doelsaldo werken zaterdag'

Nederland staat momenteel derde met vijf punten. Een punt minder dan topfavoriet Noorwegen en evenveel punten als Zweden. Het doelsaldo kan doorslaggevend worden.

Vrijdag was het nog even geen kwestie van tellen, maar eerder herstellen. Bijkomen van de groepswedstrijd tegen Roemenië, waarin Nederland een riante voorsprong van zes treffers nog verspeelde (31-30).

''Ik ben blij met de twee punten, maar het is zonde dat we de voorsprong zo weggeven. Ik weet niet of ik blij of teleurgesteld moet zijn'', reageerde Estavana Polman.

De stand in groep 2 van het WK handbal

Daardoor heeft Nederland een veel slechter doelsaldo dan Zweden. Het verschil is 32. Zweden neemt het zaterdag op tegen Noorwegen en sluit maandag af tegen Roemenië.

Het zal erom spannen, weet ook NOS-verslaggever Han Kock. ''Iedereen gaat er vanuit dat Noorwegen groepswinnaar wordt. Dat Noorwegen zaterdag van Zweden wint en maandag ook van Nederland. Dan is er nog 1 plek over. En het gaat waarschijnlijk tussen Zweden en Nederland om die plek.''

Het zou niet de eerste monsterscore zijn van Oranje, dat eerder in het toernooi Puerto Rico versloeg met 55-15 en even later Oezbekistan met 58-17.

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd van Oranje tegen Roemenië van donderdag:

Krappe zege handbalsters op Roemenië na ruime voorsprong

''Dat moet het zaterdag weer worden tegen Kazachstan. Nederland heeft bewezen dat ze op een rustige manier en vlot scorend zo'n kleintje weg kunnen spelen.''

Verrassingen zijn evenwel mogelijk op het WK. ''Het is allemaal als-dan. Het moet eerst nog maar gebeuren. Zweden kan ook winnen van Noorwegen, dat is niet uitgesloten. En Roemenië kan ook zomaar winnen van Zweden. Maar wil je het als Nederland in eigen hand houden, moet je zelf eerst met grote cijfers winnen.''

Vervolgens is het zaak om tegen Noorwegen de schade, als die er al is, te beperken. Kock: ''Ze hebben zaterdag een telraam nodig en maandag een rekenmachine.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl