Lois Abbingh

Handbalsters boeken nieuw record op WK en winnen met 46 treffers verschil

Niets is moeilijker dan héél veel doelpunten maken in een wedstrijd waarbij je van tevoren weet: we moeten echt héél veel doelpunten maken. Toch traden de Nederlandse handbalsters zonder enige druk aan voor het groepsduel met Kazachstan, dat vervolgens omver werd geblazen: 61-15.

Het is de grootste overwinning ooit voor het Nederlandse vrouwenteam. Het is overigens net geen internationaal record; dat blijft staan op naam van Hongarije, dat in 2005 Australië met 57-8 versloeg - een verschil van 49 treffers.

Bo van Wetering was de productiefste vrouw bij Oranje met liefst 18 treffers. Haar totaal tot nu toe op het WK was 19. Dione Housheer volgde met 13 treffers.

Recordzege handbalsters op WK tegen Kazachstan: 61-15

Bondscoach Monique Tijsterman had het haar spelers op het hart gedrukt: we hebben een grote score nodig, vooral nadat Zweden eerder deze week met 35 treffers verschil de Kazachse vrouwen had verslagen. En het doelsaldo kan weleens doorslaggevend worden in de strijd om kwartfinaletickets.

Vanaf het begin bleek het team in vorm. De ene na de andere bal vloog in het Kazachse doel en, belangrijk, aan de andere kant pareerde Oranje-keepster Tess Wester het ene schot na het andere.

Vooral in de tweede helft, tussen minuut 30 en minuut 45, hield Wester vaak haar doel schoon en kon Oranje uitlopen naar een monsterscore. Na drie kwartier was het verschil al 32 en dat was precies de achterstand in doelsaldo met Zweden. Na vijftig minuten maakte Oranje haar vijftigste doelpunt en uiteindelijk werd ook de 60 nog aangetikt.

Record

Eerder in het toernooi zette Oranje al een record neer door Puerto Rico te verslaan met 55-15 om vervolgens dat record te breken tegen Oezbekistan (58-17), maar nu kan ook dat record uit de boeken.

Bondscoach Monique Tijsterman moedigt de handbalsters aan

"We hadden als doel gesteld om maximaal vijftien doelpunten tegen te krijgen én we hadden als doel gesteld om zestig keer te scoren. Dat is gelukt", reageerde een opgewekte Van Wetering.

Ze was zelf verantwoordelijk voor achttien treffers. "Nee, ik heb nog nooit zoveel doelpunten in een wedstrijd gemaakt."

Zweden-Noorwegen 30-30

Later op de avond keek Nederland met veel interesse naar het duel tussen Noorwegen en Zweden, de twee concurrentes om een plek in de kwartfinales. Een zege van Noorwegen zou ideaal zijn, maar Zweden maakte - in de slotseconde van de wedstrijd- gelijk (30-30), waardoor het niet langer om het doelsaldo gaat maandag. Nederland weet nu dat het niet mag verliezen van topfavoriet Noorwegen.

Gebeurt dat wel en wint Zweden van het al uitgeschakelde Roemenië, dan zit het WK erop voor Oranje. "Maar we gaan voor winst tegen Noorwegen. We moeten er vanaf het begin staan, doorpakken tot het einde en dan hopelijk met de winst ervandoor", aldus Van Wetering.