Max Verstappen ANP

Een dag na de historische zege van Max Verstappen in de Formule 1 is de kersverse wereldkampioen volgens de kranten toegetreden tot de eregalerij van de Nederlandse sport. In de Britse media is er veel aandacht voor verliezer Lewis Hamilton, die in de allerlaatste ronde in Abu Dhabi de zege in rook zag opgaan.

The Sun maakt een toespeling op die laatste ronde en heeft het over 'Max Lastlappen'. De Britse krant schrijft verder dat "Verstappen werd gekroond tot Formule 1-kampioen in een van de meest controversiële finishes in de sportgeschiedenis".

Mercedes tekende direct na de race protest aan, maar dat werd afgewezen. Toch denkt de Britse journalist Jake Humphrey van BT Sport dat de uitslag nog gewijzigd kan worden. "Als je naar het sportreglement kijkt, kun je moeilijk zeggen dat het protocol gevolgd werd en dat het een eerlijke finish was..."

Ondanks alle commotie kon er dit seizoen volgens BBC geen verkeerde winnaar zijn. De Britse nieuwszender noemt de strijd tussen Verstappen en Hamilton "een van de meest intense en hartstochtelijke gevechten in de sportgeschiedenis" en volgens de BBC "heeft dit Formule 1-seizoen mensen over de hele wereld geboeid".

Lewis Hamilton en Max Verstappen op het podium na de grand prix van Abu Dhabi ANP

De Telegraaf schrijft op de voorpagina 'Supermax' en heeft ook een speciale kampioensbijlage aan Verstappen gewijd. Volgens de krant is de historische overwinning "pas het begin" en "moet het de opmaat zijn naar nóg veel meer succes".

Verstappen in eregalerij

Zowel het AD als de Volkskrant maakt een vergelijking met de allergrootste sporters uit de Nederlandse geschiedenis. "Met zijn wereldtitel heeft Verstappen de macht gegrepen in een wereldsport die door een Nederlander niet te veroveren leek", zo is te lezen in de Volkskrant. "Hij staat daarmee in één klap tussen de allergrootste Nederlandse sporters: Anton Geesink, Johan Cruijff en Fanny Blankers-Koen."

Duitse pers: 'Nederland heeft twee koningen: Willem-Alexander en Max'

Op de voorpagina van het AD wordt teruggeblikt op de ontmoeting tussen de inmiddels overleden Cruijff en Verstappen in 2016. Sportjournalist Arjan Schouten noemt Verstappen de Cruijff van deze generatie. "Of is hij al verder dan dat, na de miraculeuze wijze waarop hij in Abu Dhabi de wereldtitel greep?"

Trouw schrijft dat "alles samenkwam in de laatste ronde" en dat "de blik op de finish bleef gericht". Volgens het NRC had Verstappen "het geluk op het juiste moment aan zijn zijde".

STER reclame