NOS SchaatsenAangepast

Ning schaatst naar winst op 1.000 meter bij laatste wereldbeker voor de Spelen

Ning wint 1.000m bij afwezigheid Nederlandse toppers, 17-jarige Stolz pakt zilver

Bij afwezigheid van de Nederlandse favorieten heeft de Chinees Ning Zhongyan met een razendsnelle tijd de laatste mondiale 1.000 meter voor de Olympische Spelen gewonnen.

Met 1.06,65 bleef Ning vlak boven het baanrecord van Pavel Koelizjnikov (1.06,49). Alleen de Russische wereldrecordhouder en Kjeld Nuis waren ooit sneller op de kilometer. Voor Ning was het zijn eerste wereldbekerzege op de 1.000 meter. Hij won al wel wereldbekerwedstrijden over 1.500 meter.

Op de ploegenachtervolging kwam de Nederlandse gelegenheidsformatie met Marcel Bosker, Bart Hoolwerf en Marwin Talsma niet verder dan de zesde plaats. Het goud ging net als een week geleden naar Amerika.

Gelegenheidsformatie zesde op achtervolging: 'Harde start ging ten koste van Marcel'

Zonder kopman Joey Mantia reed de sterke Amerikaanse ploeg geen wereldrecord, maar wel een baanrecord (3.35,85). Noorwegen greep het zilver voor Canada.

Zilver voor 17-jarige Stolz

De kilometer meter was bij de eerste drie wereldbekers het domein van de Nederlandse mannen. In Polen, Noorwegen en Amerika kleurde het podium steeds helemaal oranje, maar dat was in Canada niet mogelijk. Thomas Krol, Hein Otterspeer, Kai Verbij en Nuis lieten de wereldbeker in Calgary namelijk aan zich voorbij gaan. Zij bereiden zich met trainingskampen voor op het olympisch kwalificatietoernooi.

De 17-jarige Jordan Stolz baarde net als vrijdag opzien door met 1.06,96 zijn eigen wereldrecord voor junioren te verbeteren. Met die toptijd greep de tiener bovendien zijn eerste wereldbekermedaille bij de senioren: zilver.

Na zijn race verscheen de bescheiden Stolz voor de NOS-microfoon. Bekijk het gesprek hieronder.

Pas 17-jarige Stolz pakt zilver, waar droomt hij van? 'Spelen een beetje vroeg'

De Amerikaan scherpte vrijdag bij zijn debuut in de A-groep ook al zijn eigen wereldrecord voor junioren op de 500 meter aan met een imponerende tijd (34,11).

Goud en brons voor Moesjtakov

De Rus Viktor Moesjtakov pakte het brons op de 1.000 meter nadat hij eerder op de dag al de laatste internationale 500 meter voor de Olympische Spelen had gewonnen. Hij snelde na een razendsnelle opening (9,39) naar 33,90, een persoonlijk record op de kortste afstand.

Daarmee was Moesjtakov 0,09 seconde sneller dan de Japanner Yuma Murakami, die ook net onder de 34 seconden (33,99) dook op het snelle Canadese ijs.

Moesjtakov sprint na razendsnelle start naar winst op 500 meter in Calgary

De eerste 500 meter in Calgary was vrijdag historisch. De Canadees Laurent Dubreuil won met een baanrecord (33,77) en maar liefst vier mannen doken in dezelfde race onder de 34 seconden. Dat was nog niet eerder gebeurd in de geschiedenis.

Dubreuil weer op podium

In de tweede omloop kwam Dubreuil in de slotrit tot 34,06. De Canadese wereldkampioen miste dit seizoen nog geen podiumceremonie bij een wereldbeker over 500 meter. Ook dit keer was het raak; Dubreuil greep voor eigen publiek het brons.

De Nederlandse sprinters steken al het hele seizoen wat bleekjes af bij het internationale sprintgeweld. Dai Dai N'tab heeft de beste klassering achter zijn naam; hij werd in november zesde bij de wereldbeker in Stavanger.

N'tab liet de wereldbeker in Canada aan zich voorbij gaan, net als veel andere Nederlandse toppers. Zij bereiden zich in de zon en/of op het ijs voor op het olympisch kwalificatietoernooi dat tussen Kerst en Oud en Nieuw plaatsvindt.

Ronald Mulder kreeg daardoor een kans om zich na een liesblessure te meten met de internationale top.

EPA
Ronald Mulder

Na zijn rentree verliet Mulder vrijdag gedesillusioneerd het ijs. Met 35,01 was hij weliswaar de beste man in het oranje, maar hij eindigde als negentiende. Het verschil met het podium was meer dan een seconde. "Een mokerslag", noemde Mulder het.

Vandaag kreeg de 35-jarige houder van het Nederlands record (34,08) een herkansing in de B-divisie. Daarin kwam hij wel tot een snellere tijd; Mulder klokte 34,79 en werd daarmee negende.

Bekijk de rit van Mulder en zijn reactie in de video hieronder.

Mulder put hoop uit snellere tijd dan vrijdag: 'Ben wel blij met de vooruitgang'

"Drie tienden sneller dan vrijdag, dat is wel fijn. Als ik dat elke race voor elkaar weet te krijgen dan kan het nog. Ik ben wel blij met deze vooruitgang. Natuurlijk is het nog lang niet goed genoeg, maar ik wil er honderd procent voor gaan. Eind december moet ik op mijn allerbest zijn", doelt Mulder op het olympisch kwalificatietoernooi, waar de Nederlandse schaatsers per afstand gaan strijden om de olympische tickets.

Ook de andere Nederlanders speelden in de B-groep een bijrol. Stefan Westenbroek werd twintigste, Louis Hollaar eindigde als vijfentwintigste en Lennart Velema werd gediskwalificeerd. Serge Yoro viel meteen na de start en haalde de finish niet.

In de Nederlandse nacht van zondag op maandag komen Mulder, Hollaar, Yoro, Velema en Tijmen Snel nog in actie in de B-divisie van de 1.000 meter.

Bekijk de volledige uitslag van de tweede 500 meter, de 1.000 meter en de ploegenachtervolging in Calgary hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl