Euforie bij fans in een café in Montfort (Limburg) na de wereldtitel van Verstappen ANP

Eerst hoop, daarna teleurstelling, vervolgens berusting, opnieuw hoop en uiteindelijk enorme blijdschap. De gemiddelde kijker ging vanmiddag door een hele serie emoties bij de ontknoping van het Formule 1-seizoen. Vooral bij de laatste ronde zal er veel naar het scherm zijn geschreeuwd.

Zeker 5000 Nederlandse fans waren afgereisd naar Abu Dhabi en zaten er met hun neus bovenop. Zij kregen waar voor hun geld dankzij het ongekende wedstrijdverloop, waarbij Verstappen wereldkampioen werd door Hamilton in de allerlaatste ronde in te halen.

Koning: bloedstollende slotfase

"Op achterstand bleef Verstappen tijdens de race zijn geduld bewaren", schrijven koning Willem-Alexander en koningin Máxima op sociale media. "Tactisch sterk speelde zijn team ronde na ronde. Een bloedstollende slotfase."

Het koninklijk paar zat met hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane voor de buis om de verrichtingen van Max te volgen. "Net als heel Nederland hebben ook wij vijven de races vol spanning gevolgd. Onze welgemeende felicitaties met het wereldkampioenschap," aldus de koning en koningin.

Een historische dag voor de Nederlandse sport, twittert demissionair premier Rutte. "Werkelijk fantastisch."

Rutte was op het moment van de race in het Catshuis in Den Haag voor overleg over de aanpak van het coronavirus. Het is niet bekend of ze de gesprekken tijdelijk pauzeerden om de wedstrijd te volgen.

Agenten die buiten bij het Catshuis stonden te wachten keken wel mee, op een laptop in een politiebusje:

ANP

De verwachtingen bij de Nederlandse fans waren hooggespannen. Natuurlijk, het kon nog misgaan voor Verstappen, maar het beloofde hoe dan ook een bloedstollende race te worden.

Vrienden, familieleden en buurtgenoten zochten elkaar op in de huiskamer, de kroeg of zelfs op straat:

Na de eerste bocht, waarbij Hamilton Verstappen te vlug af was, ebde de hoop weg. De Brit ging er als een haas vandoor en in veel huiskamers werd er al rekening mee gehouden dat Hamilton zijn achtste wereldtitel zou binnenslepen.

Spanning op de gezichten bij het racecafé in Zandvoort ANP

Tot ronde 58, de laatste van de wedstrijd. Door een situatie met de safetycar zat Verstappen ineens pal achter zijn rivaal, die minder goede banden had. In een van de laatste bochten van de wedstrijd ging Verstappen hem voorbij en pakte zo de wereldtitel. In extremis, om het met een sportcliché te zeggen.

Dat werd in de huiskamers op deze manier gevierd:

Zo vierden jullie thuis de overwinning van Verstappen

Oud-coureur Michael Bleekemolen zat in de uitzending bij Studio Sport en kon zijn tranen niet bedwingen. Zoon Jeroen Bleekemolen en oud-coureur Jan Lammers zagen Verstappen winnen in de studio van NOS Langs de Lijn.

Al snel kwamen de felicitaties binnen, onder meer van politici in Den Haag. "Wat een einde van een enorm spannende race", twittert staatssecretaris Paul Blokhuis, die over sport gaat.

Ook andere sporters zijn trots. Kickbokser Rico Verhoeven was erbij in Abu Dhabi en plaatste op Instagram een video waarop hij zijn vriend Verstappen na de winnende race een knuffel geeft. "Ik kan niet trotser zijn", is het bijschrift in kapitalen.

"Wat een baas!", twitterde Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk over Verstappen. Wielrenner Bram Tankink kwam met een tegeltjeswijsheid: "Een wijs man zei ooit: het WK wordt altijd in het laatste rondje beslist. Bij wielrennen tenminste."

STER reclame