Asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

Gorinchem aangewezen voor opvang asielzoekers

Gorinchem is een van de vijf gemeenten die worden verplicht om asielzoekers op te vangen. Dat heeft demissionair staatssecretaris Broekers-Knol aan de burgemeester laten weten. Volgens Broekers-Knol dreigt een acute noodsituatie door een tekort aan opvangplekken.

Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem kreeg gisteravond een telefoontje van de staatssecretaris. "Ze belde om te vertellen dat we een aanwijzing krijgen voor acute noodopvang voor asielzoekers. Dat viel rauw op mijn dak", zegt Melissant.

Volgens de burgemeester is haar gemeente altijd positief geweest ten aanzien van de opvang van asielzoekers. "We hebben meteen gezegd dat we kleinschalig, structureel asielzoekers willen opvangen. En ook voor de noodopvang zijn er asielzoekers opgevangen. En heel recent hebben we nog een voorstel gedaan aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om asielzoekers op te vangen op een riviercruiseschip. Dan denk je, met zoveel medewerking vanuit een gemeente tóch een aanwijzing krijgen, dat valt dan dus rauw op je dak."

Geef dan de tientallen, honderden gemeenten die niks doen een aanwijzing.

Burgemeester Gorinchem

De burgemeester van Gorinchem had liever gezien dat gemeenten die nog nooit hun verantwoordelijkheid hebben genomen in de opvang van asielzoekers een aanwijzing krijgen. "Wij doen al heel veel. Geef dan de tientallen, honderden gemeenten die niets doen een aanwijzing."

Of Gorinchem de aanwijzing van de staatssecretaris naast zich neer kan leggen, is de vraag. Het gaat om noodopvang in een voormalig gebouw van de Belastingdienst, rijksvastgoed dus. "Dat is voer voor juristen en daar wil ik me ook niet op richten. Ik hoor alles, van je kunt er niks meer aan doen tot er zit wel wat ruimte. Maar daarmee gaan we dit maatschappelijke vraagstuk niet oplossen."

Melissant wil eerst met de gemeenteraad en met bewoners in gesprek om te horen wat het sentiment is. Bovendien is de aanwijzing officieel nog niet binnen. "Dat wacht ik eerst even af. Ik weet niet wat er exact in staat en voor hoelang."

'Jojo-beleid'

"Het kabinet moet echt stoppen met dit jojo-beleid", reageert de Tilburgse burgemeester Theo Weterings als bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens Weterings wordt er te weinig ingezet op structurele en permanente locaties. "Elke keer als er weer een stroom vluchtelingen bijkomt, dan moeten er voorzieningen en locaties bijkomen. En als het dan weer minder wordt, worden die locaties gesloten. En dan wordt ook het personeel weer naar huis gestuurd."

Dat moet en kan anders, vindt Weterings. "Zorg nu dat er voldoende locaties komen en als er minder vluchtelingen zijn, dan zijn er doelgroepen genoeg die op zoek zijn naar een woning in deze woningmarkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl