IndyCar-coureur VeeKay: 'Denk dat Max wel gewoon eerlijke titelstrijd wil'

De tweestrijd in de Formule 1 tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton houdt de gemoederen flink bezig en niet alleen in Nederland, Engeland en Abu Dhabi, plaats van handeling van de slotrace van het seizoen.

Ook in de Verenigde Staten is de ontknoping van het Formule 1-seizoen een belangrijk gespreksonderwerp, weet IndyCar-coureur Rinus van Kalmthout, ook wel bekend als Rinus VeeKay.

"Je merkt wel dat het leeft hier", aldus Van Kalmthout, die zondag weer even terug is uit Amerika en thuis in Nederland de race zal volgen. Maar ook in Amerika, waar de IndyCar-races plaatsvinden, heeft hij de verrichtingen van Verstappen goed kunnen volgen. "Binnen het team hebben we altijd wel Formule 1 op staan, ook als we zelf een race hebben."

'Max wil een eerlijke strijd'

Verstappen en Hamilton staan met nog één grand prix te gaan gelijk in punten. De Nederlandse Red Bull-coureur heeft als voordeel dat hij één overwinning meer op zijn naam heeft staan. Als ze beiden niet in de punten rijden, is de wereldtitel voor Verstappen.

VeeKay denkt niet dat Verstappen Hamilton om die reden bewust van de baan zal rijden. "Max wil winnen, ten koste van alles, maar ik denk dat hij wel gewoon een eerlijke titelstrijd wil. Hij heeft ook al eerder gezegd dat zijn leven niet heel erg gaat veranderen als hij wel of geen kampioen wordt. Iemand van de baan rijden is plan Z."

De scenario's voor de Formule 1-ontknoping in Abu Dhabi NOS

De rijstijl van Verstappen heeft al tot flink wat discussies geleid in het Formule 1-circuit. "Max racet hard en uiteindelijk heeft hem dat wel gebracht tot waar hij nu staat", aldus Van Kalmthout.

"Anders had hij nu niet gelijkgestaan met Hamilton. Max moet het van zijn rijstijl hebben en zijn agressiviteit in de race. Dat brengt hem vaak heel goede resultaten. Je wilt een kampioenschap winnen en dan ga je zo dicht mogelijk op het randje van de regels zitten."

Ideaal scenario? 'Red Bull op 1 en 2'

Of die rijstijl ook genoeg is voor Verstappen om voor het eerst de wereldtitel binnen te slepen? "Ik kan echt niet zeggen wie er kampioen gaat worden", zegt VeeKay, die wel een idee heeft wat een ideaal scenario zou zijn in de race zondag.

"Dat Hamilton een mindere kwalificatie rijdt en Pérez (de teamgenoot van Verstappen, red.) zich op de tweede plaats kwalificeert, achter Max. Dan kan Pérez Hamilton ophouden, wat Max heel erg zal helpen. Maar ik denk dat Abu Dhabi ook wel een goed circuit is voor Mercedes. Zeker nu de bochten zijn veranderd."

Max Verstappen AFP

"Het inhalen is makkelijker geworden", gaat Van Kalmthout verder. "Ik ben heel erg benieuwd. Misschien kan dat ook wel in het voordeel van Max werken, omdat hij dan meer mogelijkheden heeft om in te halen."

Van Kalmthout heeft ook nog een tip voor zijn landgenoot in de Formule 1. "Wat Hamilton zal doen, heeft hij niet in de hand. Dus ik denk dat hij zich op zichzelf moet focussen om het beste resultaat eruit te halen."

STER reclame