Max Verstappen is aangekomen in Abu Dhabi, voor de laatste allesbeslissende race van het seizoen ANP

Dit weekend is het zo ver in de Formule 1. Dan wordt duidelijk of Max Verstappen de eerste Nederlandse wereldkampioen ooit is. Of dat Lewis Hamilton zijn achtste titel pakt en daarmee over Michael Schumacher heen gaat, en daarmee het record alleen in handen heeft. De laatste race in Abu Dhabi, met de twee kemphanen precies gelijk in de WK-stand qua punten, belooft een legendarische te worden.

Oud-wereldkampioenen Sebastian Vettel en Fernando Alonso kwamen er dit jaar niet aan te pas door de prestaties van Verstappen en Hamilton, maar ze hebben een duidelijke voorkeur. Alonso: "Mercedes doet het de laatste weken beter, maar Max rijdt in mijn ogen, over het hele seizoen gezien, het beste van iedereen. Hij verdient het. Mercedes is misschien de beste constructeur, maar individueel is Max de beste coureur van het seizoen".

'Hij is mijn held'

De Duitser Vettel werd tussen 2010 en 2013 vier keer wereldkampioen op rij namens Red Bull, het huidige team van Max Verstappen. Vettels voorkeur is dan ook vooral gebaseerd op het team, maar hij heeft ook een andere reden om voor Verstappen te juichen: "Als Hamilton er nog één pakt, is hij over Michael Schumacher heen qua aantal wereldtitels. Ik gun Michael om dat record te houden. Hij is mijn held".

Michael Schumacher liep in 2013 ernstige hersenschade op bij een ski-ongeluk. Vettel: "Het is verdrietig dat hij hier niet bij kan zijn. Als kleine jongen wilde ik altijd een van die grote Michaels worden, eerst Jackson, toen Jordan en toen Schumacher".

"Dat is me niet gelukt, maar ik ben het dichtst bij Michael Schumacher gekomen. Als Hamilton het record pakt doet dat niets af aan de prestaties van Michael, maar toch ben ik blij als zijn record na dit jaar nog staat".

Sebastian Vettel met de wereldbeker-troffee na zijn tweede kampioenschap in 2011 EPA

Spanjaard Alonso, die in 2005 en 2006 de wereldtitel pakte namens Renault, heeft ondanks zijn voorkeur voor Verstappen ook respect voor Hamilton: "Beide coureurs rijden fantastisch, ze verleggen echt grenzen dit jaar. En daarmee stuwen ze elkaar naar grote hoogte. De laatste race wordt intens, dat kan niet anders, maar beide coureurs zijn professionals. Ze zijn altijd goed voorbereid, het wordt gewoon heel interessant om te zien".

Onpartijdige stewards?

Dan is er nog de kwestie rond de stewards, de wedstrijdleiding die de straffen uitdeelt. Er gaan geluiden op dat ze niet onpartijdig genoeg zijn en te veel op de hand van Mercedes, het team van Lewis Hamilton, zijn.

Alonso noemt het onzin, maar deelt toch een sneer uit: "Het is moeilijk om te zeggen maar ik denk dat ze eerlijk zijn. We zijn het altijd met ze eens, alleen vragen we soms meer duidelijkheid. Zoals toen Max de auto van Hamilton aanraakte, en hij een flinke boete kreeg voor een klein vergrijp. We vragen alleen maar om consistentie, maar we respecteren de stewards wel".

Ook is Alonso duidelijk als gevraagd wordt naar de rijstijl van Verstappen, die volgens sommige media als 'te agressief' wordt bestempeld: "Max is al 52 punten kwijtgeraakt door contact van andere auto's tegen zijn auto aan. Wat is dan 'clean' rijden? Volgens mij is het gewoon heel lastig om te beoordelen".

STER reclame