Schade in Rotterdam na de rellen van 19 november ANP

Twee mannen uit Krimpen aan den IJssel en Rotterdam zijn via snelrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Ze waren betrokken bij de rellen van vorige maand in Rotterdam.

Van de rechter mogen beide mannen een jaar lang niet in het centrum van Rotterdam komen en moeten ze een schadevergoeding van 1000 euro betalen. De officier van justitie had tegen beiden een celstraf van zes maanden geëist, waarvan een maand voorwaardelijk.

De 30-jarige Krimpenaar, die werd verdacht van stenen gooien en een aanval op een ME-bus, verklaarde tijdens de zitting dat hij zich had laten meeslepen, schrijft de regionale omroep Rijnmond. "Niet best", zei hij. Ook zei hij zich niet verantwoordelijk te voelen voor het aanvallen van een politiebus. "Als je bij de ME gaat, is dit het risico van het vak", aldus de verdachte.

De verdachte meldde zich vorige week bij de politie nadat hij zichzelf had herkend op camerabeelden die de politie had gedeeld. De man vertelde dat hij sinds enkele jaren gelovig is. "Dat was die avond niet te zien", zei hij. "Ik heb gezondigd." De politierechter zei geschrokken te zijn van het gedrag. "U heeft echt afkeurenswaardig gedrag getoond tegen de politie. Je zet echt wat op het spel als je je zo mee laat slepen. Berouw komt na de zonde", aldus de politierechter.

Zo ging het eraan toe tijdens de rellen in Rotterdam:

Zo ging het eraan toe tijdens de rellen in Rotterdam

Ook de 44-jarige Rotterdammer werd verdacht van het gooien naar stenen naar de politie. De man is herkend op opsporingsbeelden, waarop hij te zien was met een Rotterdamse vlag. De verdachte zei tijdens de zitting dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering had gehandeld toen hij met stenen gooide. "Je wordt gewoon meegezogen. Ik heb er geen verklaring voor. Ik ben een zachtaardig persoon."

"Het zijn ontzettend heftige rellen geweest die vragen om een stevige reactie", zei de politierechter. "Agenten waren daar om het recht op demonstreren te waarborgen. Wat volgde was onacceptabel gedrag. Het leek wel oorlog tegen de politie."

Eerder werden al twee andere relschoppers veroordeeld via een supersnelrechtprocedure. Ook zij kregen een gebiedsverbod en vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.

STER reclame