Openwaterzwemmer Weertman stopt: 'Het is tijd voor iets anders' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ferry Weertman zet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn loopbaan. De olympisch kampioen openwaterzwemmen van Rio 2016 gaat zich richten op een maatschappelijke carrière.

Het besluit van de 29-jarige Weertman komt vier maanden na zijn teleurstellende optreden op de Olympische Spelen van Tokio. De titelverdediger verkeek zich in Japan op een vroege aanval van de latere winnaar Florian Wellbrock en eindigde teleurstellend als zevende.

Ferry Weertman na zijn teleurstellende race in Tokio ANP

Weertman debuteerde in 2013 tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. Op de olympische tien kilometer tikte hij bij zijn eerste optreden op een groot titeltoernooi als zesde aan.

Een jaar later, tijdens de EK in Berlijn, boekte hij zijn eerste successen. Zowel op de tien kilometer als in de niet-olympische landenwedstrijd veroverde hij een gouden medaille. Dat laatste nummer zwom hij met Marcel Schouten en de latere winnares van Rio 2016, Sharon van Rouwendaal.

In 2015, tijdens de mondiale titelstrijd in het Russische Kazan, behaalde Weertman een zilveren medaille op beide onderdelen.

Hoogtepunt in Rio

In het olympische jaar 2016 liet Weertman zich in Hoorn voor eigen publiek kronen tot Europees kampioen. Het bleek de opmaat voor het onbetwiste hoogtepunt uit zijn loopbaan, de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

2016: Weertman wint olympisch goud in Rio EPA

Op het strand van Copacabana zwom Weertman naar onvergankelijke roem, acht jaar na de machtsgreep van Maarten van der Weijden op de Spelen van Peking. Er moest in Brazilië een finishfoto en een juryberaad van een kwartier aan te pas komen om hem als winnaar aan te wijzen, na een zinderend man-tegen-mangevecht tegen de Griek Spiros Gianniotis.

Ook wereldkampioen

Twaalf maanden na Rio stond hij opnieuw op de hoogste trede van het ereschavot, tijdens de WK in Boedapest ditmaal. Daarmee werd hij de eerste marathonzwemmer die zich zowel olympisch als wereldkampioen mocht noemen.

Weer een jaar later, tijdens de EK van 2018 in Glasgow, was er opnieuw goud op de tien kilometer en in de landenwedstrijd. Het waren de laatste hoofdprijzen die hij in de wacht sleepte. Bij de mondiale titelstrijd in het Zuid-Koreaanse Gwangju tikte hij in 2019 als zevende aan.

Dezelfde klassering die hij na een periode van twee jaar zonder titeltoernooien als gevolg van corona in de wacht sleepte tijdens de tien kilometer in Tokio 2020, wat de laatste race uit zijn carrière bleek te zijn.

STER reclame