Drake neemt zijn Grammy in ontvangst tijdens de uitreiking in 2019 ANP

Zanger en rapper Drake trekt zijn nominatie voor de prestigieuze Grammy's terug; het is niet de eerste keer dat de organisatie achter de Grammy's en Drake - en andere artiesten - op gespannen voet met elkaar staan. Dit laatste statement van Drake past in een langer rijtje met kritiek op de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen.

De precieze reden waarom Drake zich terugtrekt, is niet bekend, maar het kan iets te maken hebben met de categorieën van zijn nominatie. Hij was dit jaar genomineerd voor beste rapalbum met Certified Lover Boy en beste rapperformance met Way 2 Sexy. Daarmee vist hij sowieso achter het net bij de twee belangrijkste categorieën: beste nummer en beste album.

De gespannen relatie tussen Drake en de Grammy's begon al in 2017, toen hij met Hotline Bling een Grammy won in de categorie beste rapnummer; "het is helemaal geen rapnummer", reageerde hij toen. "Misschien omdat ik in het verleden heb gerapt, of omdat ik zwart ben. Ik snap het niet", zei hij over zijn winst in een radio-interview. "De winst klinkt als een mooie eer, maar er wordt helemaal niet op gerapt, er wordt op gezongen", zegt muziekjournalist Atze de Vrieze in het NOS Radio 1 Journaal.

'Nummers gaan veel verder rap'

FunX-dj Fernando Halman denkt dat de Canadese artiest nu een "duidelijk statement" wil maken. "Hij wordt altijd in een rapcategorie gezet, terwijl veel van zijn nummers veel verder gaan dan rap." Volgens Halman had Drake genomineerd moeten worden in de categorie Beste Album. "Hij breekt namelijk record na record."

Zwarte artiesten winnen niet vaak in de twee belangrijkste categorieën, zegt De Vrieze. "Artiesten als Drake komen bijna alleen maar aan de bak in die subcategorieën. Daar zijn ze ontevreden over, omdat ze belangrijkere popmuziek maken dan dat. Ze willen niet worden weggestopt in een urban categorie."

Drake heeft in totaal vier Grammy's gewonnen. "Dat zijn er niet veel als je kijkt naar een artiest van zijn statuur. Hij is de afgelopen tien jaar zeer dominant geweest in Amerika", zegt De Vrieze. Drake is sinds 2010, 47 keer genomineerd voor de muziekprijs.

Drake was met 'Way 2 Sexy' genomineerd in de categorie beste rapperformance:

Drake is niet de enige artiest die vraagtekens zet bij de categorieën waarin genomineerden en winnaars worden geplaatst. Tyler, the Creator had gemixte gevoelens bij zijn winst voor 'beste rapalbum' vorig jaar. "Mannen die eruitzien zoals ik worden altijd in een rap- of urbancategorie geplaatst", zegt hij. "Ik houd niet van dat urban-woord, het is gewoon een politiek correcte manier om het n-woord tegen me te zeggen."

Billie Eilish, die vorig jaar de prijs voor beste album in de wacht sleepte, denkt dat ze was ingedeeld onder 'rap' als ze niet wit was geweest. "Ze beoordelen je op basis van hoe je eruit ziet en wat ze weten. Het is raar." Childish Gambino besloot twee jaar geleden zijn prijzen niet op te halen, nadat hij zich eerder kritisch had uitgelaten over het gebrek aan aandacht voor hiphop.

Ook het niet nomineren van The Weeknd bracht de organisatie vorig jaar een hoop kritiek. "Terwijl hij één van de grootste artiesten was, en nu nog steeds is", zegt Halman. "Dan kun je je afvragen hoe serieus je die prijs nog kunt nemen."

Het laatste statement van Drake gaat wel effect hebben, denkt Halman. "Ze zijn in ieder geval hard aan het werk om de Grammy's te veranderen. Die moeten ook pressure voelen vanuit de Black Lives Matter-beweging. Uiteindelijk wil je niet dat je prijs een andere lading krijgt, dus verandering zit eraan te komen, denk ik."

'Je hebt al gewonnen'

Of er verandering gaat plaatsvinden in de organisatie of niet, Halman denkt dat artiesten hun succes niet moeten laten afhangen van het winnen van een prijs. "Dat je de prijs niet krijgt, wil niet zeggen dat je niet gewonnen hebt." De beste prijs die een artiest kan krijgen, is volgens de radio-dj waardering van de mensen voor wie je de muziek maakt.

In diezelfde lijn sprak Drake andere artiesten bij de Grammy's in 2019 toe: "Als er mensen zijn met normale banen die hun hard verdiende geld uitgeven aan tickets en in de regen en de sneeuw naar je show gaan, dan heb je deze prijs niet nodig. Ik beloof je, je hebt al gewonnen."

STER reclame