Fedja van Huet met een Gouden Kalf voor de beste hoofdrol ANP

De organisaties achter de Gouden Kalveren kunnen zich niet vinden in de verontwaardiging die is ontstaan nu de eerste 'genderneutrale' Gouden Kalveren enkel naar mannen zijn gegaan. Gisteravond werden de Nederlandse filmprijzen uitgereikt, waarbij twee mannen (acteurs Fedja van Huêt en Yorick van Wageningen) de belangrijkste acteursprijzen in de wacht sleepten.

Doordat er geen aparte categorieën voor mannen en vrouwen zijn, worden vrouwelijke genomineerden benadeeld, menen critici. Onder meer actrice Katja Herbers zegt dat er voor vrouwen minder dragende rollen zijn, waardoor zij automatisch minder kans maken.

Schrijfster Saskia Noort onderstreept dat punt: "Er worden, zeker in NL, minder films met sterke vrouwelijke hoofdrollen gemaakt. Het is vaak de stuntelmoeder, of romantic comedy knappe/clumsy meid. Held/hoofdrol is vaak mannelijk, slachtoffer vaak vrouwelijk."

Herbers wijst er daarnaast op dat prestaties van mannen in de samenleving doorgaans "hoger gewaardeerd" worden dan die van vrouwen of genderneutrale personen. Er zou dus een onbewuste bias zijn. Cabaretier en presentator Yora Rienstra noemt de gang van zaken "echt te triest voor woorden". "De organisatie mag zich diep schamen", voegt ze op Twitter toe.

Het Nederlands Film Festival, dat een deel van de selectie van de genomineerden doet, wil niet ingaan op die specifieke argumenten. Het NFF wijst er alleen op dat er over de winnaars is gestemd en dat de uitreiking daarmee wat het festival betreft eerlijk is verlopen.

"De stemgerechtigden voor de Gouden Kalveren hebben gesproken en we eren de winnaars en de genomineerden van de Gouden Kalveren. Wij vertrouwen erop dat zij gekozen hebben voor diegenen die de beste prestatie hebben geleverd binnen hun categorie", staat in een reactie.

De Dutch Academy For Film (DAFF) sluit zich daarbij aan. "Wij zijn trots op de winnaars en de genomineerden van de Gouden Kalveren en kijken terug op een mooie avond". De organisaties willen verder niet kwijt of de uitreiking volgend jaar aangepast zal worden.

Vorig jaar werd de prijs voor beste hoofdrol op het belangrijkste Nederlandse filmgala nog twee keer uitgereikt; Shahine El-Hamus en Beppie Melissen vielen toen in de prijzen. Het festival kondigde eerder dit jaar aan met gescheiden categorieën te stoppen, om de prijsuitreiking inclusiever en diverser maken.

STER reclame