AFP

Beste Rap-/Zangoptreden, Beste Videoclip, Beste Opname en Beste Nummer; Childish Gambino heeft vier Grammy Awards gewonnen met zijn nummer This Is America. In het nummer stelt Donald Glover, zoals hij echt heet, misstanden in de Amerikaanse samenleving aan de kaak.

Kijk hieronder de videoclip, die aardig wat stof deed opwaaien:

Hoewel het genre de Amerikaanse muziek overheerst was het de eerste keer dat een rapnummer Beste Nummer won bij de Grammy's, die worden gezien als de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. Rapmuziek wordt vaak genegeerd bij het prijzengala: de laatste keer dat een rapper Beste Album won was Outkast in 2004. Er klonk ook veel kritiek toen Jay-Z vorig jaar niet een van zijn acht nominaties verzilverde.

Vanwege het gebrek aan aandacht voor hiphop had Childish Gambino van tevoren al laten weten niet op te willen treden op het gala. Ook Drake en Kendrick Lamar sloten zich bij dat besluit aan.

Gambino was ook niet aanwezig om zijn historische prijzen op te halen:

Grammy's voor Lady Gaga en Childish Gambino

Donald Glover heeft nog niet gereageerd op zijn prijzen: producer Ludwig Göransson, die de prijzen voor hem in ontvangst nam, probeerde hem te bellen maar kreeg geen contact.

Componist Ludwig Göransson met Gambino's prijzen AFP

Leugens

Ook Ariana Grande liet verstek gaan bij de prijzen, hoewel ze haar eerste Grammy won voor het album Sweetener. Zij had voor de show de organisatoren beticht van leugens: ze hadden gezegd dat Grande niet zou optreden omdat er te weinig voorbereidingstijd was.

"Je weet dat ik razendsnel een optreden kan organiseren", beet ze de Grammy-producers toe. Het ging volgens haar om een meningsverschil over welk nummer ze zou zingen.

Op Instagram toonde de Amerikaanse zangeres de jurk die ze had willen dragen tijdens haar optreden:

Weggeschakeld

Tijdens de uitreiking leek ook rapper Drake geschoffeerd te worden door de regisseur: de toespraak die hij hield toen hij zijn prijs voor God's plan ophaalde werd onderbroken door reclame. De artiest, die vaak afwezig is bij prijsuitreikingen, was net bezig met een betoog tegen muziekprijzen.

"Je hebt al gewonnen als mensen je nummers woord voor woord meezingen, als je een held bent in je geboorteplaats. Als mensen door regen en sneeuw komen en hun zuurverdiende geld uitgeven aan je kaartjes", hield Drake zijn collega's voor. "Dit soort shows heb je niet nodig."

Een woordvoerder van de Grammy's haastte zich te verduidelijken dat de regie meende dat Drake klaar was toen hij werd weggeschakeld omdat hij een pauze liet vallen. De zanger kreeg nog het aanbod terug te keren, maar dat wees hij vriendelijk af.

In tegenstelling tot Childish Gambino, was Lady Gaga wel aanwezig in Los Angeles AFP

Lady Gaga viel ook flink in de prijzen. De Amerikaanse zangeres kreeg drie awards, waaronder twee voor haar nummer Shallow uit de film A Star is Born waarin ze samen met Bradley Cooper speelt. Cooper was overigens niet bij de uitreiking, omdat hij in Londen bij de uitreiking van de Bafta's was.

Een andere grote winnaar van de avond was country-zangeres Kacey Musgraves. Ook zij kreeg vier awards, waaronder die voor Beste Album.

Cardi B was de eerste vrouwelijke rapper die met een solo-plaat Beste Rap Album won (Lauryn Hill ging haar voor als lid van de Fugees in 1997). Ze was geëmotioneerd door de eer. "Ik sta stijf van de zenuwen. Misschien moet ik aan wiet beginnen", lachte ze.

Bitterzoet

De zoon en dochter van Chris Cornell haalden in Los Angeles een Grammy op uit hun vaders naam. Cornell, zanger van de bands Soundgarden en Audioslave, overleed in mei 2017 op 52-jarige leeftijd.

Dochter Toni noemde het winnen van de prijs een "bitterzoet" moment. "Het is heel triest dat hij hier niet zelf kan zijn."

Toni en Christopher Cornell AFP

Het Nederlandse Metropole Orkest heeft geen Grammy kunnen binnenhalen. Het Metropole was genomineerd in de categorie Beste Jazz Zang voor het album If You Really Want. De Amerikaanse zangeres Cécile McLorin Salvant won de prijs in die categorie.

Het was dit jaar de 61ste editie van de Grammy Awards. In totaal werden in 84 categorieën prijzen uitgereikt.

STER reclame