NOS NieuwsAangepast

This is America van kritische rapper Childish Gambino is 'piece of art'

De Amerikaanse artiest Childish Gambino staat met zijn nummer This is America binnen een dag bovenaan in de lijst met trending video's op YouTube. De rapper plaatste de clip afgelopen weekend. Inmiddels is de video al meer dan zestien miljoen keer bekeken.

In zijn teksten en de clip stelt Donald Glover, zoals Childish Gambino echt heet, allerlei misstanden in de Amerikaanse samenleving aan de kaak. Hij stipt onder meer de rassenscheiding aan en problemen in de Amerikaanse politiek. Ook haalt hij het vuurwapengeweld aan met heftige voorbeelden.

Zo is te zien hoe Glover met een ontbloot bovenlijf dansend door een loods beweegt terwijl er langzaam om hem heen chaos ontstaat. Eerst schiet hij een man dood en later een heel gospelkoor. De aanslag op het koor is een verwijzing naar de schietpartij in een kerk in Charleston in 2015 waarbij negen doden vielen.

Je ziet de jonge dansers op de voorgrond, maar daarachter gebeurt veel meer als je goed kijkt.

Dionne Verwey, theatermaakster

Op sociale media wordt de clip internationaal geprezen, maar ook in Nederland wordt er veel gereageerd. "Het is één van de sterkste clips die ik ooit heb gezien, piece of art", zegt theatermaakster en Glover-fan Dionne Verwey. "Glover weet in symboliek de gruwelijkheden die spelen in het land op een bepaalde 'luchtige' manier te laten zien, met een aanstekelijk deuntje. Daar heb je moed voor nodig."

'We just wanna party'

Een 'meesterkunstenaar', noemt Verwey de rapper. Volgens haar zitten er zoveel lagen in de video, dat je 'm minstens tien keer moet zien om alles te kunnen begrijpen. "Het sterkste vind ik dat hij ons laat zien hoe de media werken. We kijken heel selectief, we filteren. Je ziet de jonge dansers op de voorgrond, maar daarachter gebeurt veel meer als je goed kijkt."

Met This is America doelt Gambino op de problematiek in het land waarin hij leeft, al gaat de boodschap ook Nederlanders aan, zegt Verwey. "We just wanna party, zingt hij. Iedereen geniet van vrijheid, maar vrijheid is ook gelimiteerd tot je huidskleur of de gender-rol die je speelt. Je bent vrij tot op zekere hoogte. Wat hij zegt is eigenlijk: ik weet dat je wil feesten, maar wil je dat ook nog als je weet dat dit allemaal gebeurt? Dat is best confronterend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl