Rohingya-vluchtelingen op een geïmproviseerde boot hebben de grens tussen Bangladesh en Myanmar overgestoken
NOS Nieuws

Rohingya eisen miljarden van Facebook vanwege 'faciliteren genocide'

Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar klagen Facebook aan omdat het socialemediabedrijf niets deed tegen opruiende berichten die hebben aangezet tot geweld. Ze eisen 150 miljard dollar, omgerekend ongeveer 133 miljard euro.

Advocatenkantoren Edelson PC en Fields PLLC stelden gisteren dat Facebook de inhoud van berichten op Facebook niet controleerde en daarmee de genocide in Myanmar faciliteerde.

De advocaten van de islamitische minderheidsgroepering Rohingya zeggen dat "Facebook het leven van de Rohingya te verruilen voor een beter marktaandeel in een klein land in Zuidoost-Azië".

Naast de vordering in Amerika hebben ook advocaten in het Verenigd Koninkrijk een aanmaning gestuurd naar het kantoor van Facebook in Londen, schrijft The Guardian:

"Ondanks Facebooks erkenning van schuld en uitspraken over diens eigen rol in de wereld, is er geen enkele cent aan compensatie, noch enige andere vorm van steun aangeboden aan een enkele overlevende."

Facebook erkende schuld

Facebook zei in 2018 dat het "te traag" had gereageerd om haatzaaien te voorkomen en het delen van verkeerde informatie op het eigen platform te stoppen.

Sindsdien schermt Meta, het moederbedrijf van Facebook, met stappen die zijn ondernomen om misbruik van platforms in de regio aan te pakken. Het gaan dan bijvoorbeeld om de verbanning van het militaire regime in Myanmar van platform Facebook en Instagram, na de coup in februari.

Ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ging in 2018 in op opruiende berichten en schreef dat de algoritmes die nieuwsfeeds filteren en berichten kiezen voor gebruikers van sociale media, een probleem zijn.

"Een van de grootste problemen waarmee sociale netwerken worden geconfronteerd, is dat mensen (...) zich onevenredig zullen bezighouden met meer sensationele en provocerende berichten", aldus de topman.

Sectie 230

Zuckerberg zei verder dat dit kon worden opgelost door bepaalde berichten te "bestraffen, zodat deze minder wordt verspreid".

Volgens mensenrechtenorganisatie Global Witness, dat onderzoek deed naar de algoritmes, werkte het "bestraffen" van berichten niet. "Met één klik leidde het algoritme van Facebook ons van een pagina zonder inhoud die hun beleid schond naar pagina's met talloze beleidsschendingen."

Facebook heeft altijd geschermd met de Amerikaanse internetwet die bekend staat als 'sectie 230'. Deze wet stelt dat online platforms niet aansprakelijk zijn voor inhoud die door derden is geplaatst.

Geen succesvol precedent

In de groepsvordering wordt gesteld dat de Myanmarese wet toegepast moet worden als de internetwet als verweer wordt aangevoerd.

Amerikaanse rechtbanken kunnen buitenlands recht toepassen in zaken waarin de schade door bedrijven is aangericht in andere landen. Maar twee juridische experts zeggen tegen persbureau Reuters dat ze geen succesvol precedent kennen in rechtszaken tegen socialemediabedrijven waar de internetwet van toepassing kan zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl