Demonstranten protesteren tegen het leger in Yangon
NOS Nieuws

Militair regime Myanmar verbannen van Facebook en Instagram

Het militaire regime van Myanmar kan per direct geen gebruik meer maken van Facebook. Ook wordt het verbannen van Instagram, dat eigendom is van Facebook.

Volgens Facebook misbruikt het leger het platform, sinds het op 1 februari een coup pleegde in Myanmar. "Gebeurtenissen sindsdien, inclusief dodelijk geweld, zijn de aanleiding voor deze verbanning. Wij denken dat het risico te groot is om het leger gebruik te laten maken van Facebook en Instagram."

Facebook besloot vandaag ook om geen advertenties meer te accepteren van bedrijven die gelinkt zijn aan de Tatmadaw, zoals het leger van Myanmar wordt genoemd. Om te bepalen welke bedrijven dat zijn, gebruikt Facebook een lijst die de VN in 2019 heeft opgesteld.

Als het leger desinformatie plaatste of op een andere manier de richtlijnen overtrad, werd al ingegrepen, zegt Facebook. Op 11 februari maakte Facebook bekend berichten van de Tatmadaw maar beperkt toe te laten.

Protesten houden aan

Een aantal dagen na de staatsgreep blokkeerde het militaire regime de toegang tot Facebook. Op dat sociale medium werd door burgers het initiatief genomen tot protesten.

Dagelijks gaan nog steeds duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de staatsgreep. Regelmatig grijpt het leger met geweld in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl