NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden betogers de straat op in Myanmar, leger dreigt met geweld

In Myanmar hebben honderdduizenden mensen geprotesteerd tegen de staatsgreep door het leger. Winkels en bedrijven hielden de deuren dicht, ook vestigingen van grote internationale ketens gingen niet open uit solidariteit met de betogers.

Op veel plekken in Myanmar gingen betogers de straat op. Het is het grootste protest sinds het leger drie weken geleden de macht greep.

In Yangon, de vroegere hoofdstad van het land, protesteerden vele duizenden mensen. Ze hebben zich verzameld bij onder meer de Amerikaanse ambassade. In de straten hielden legertrucks de betogers tegen.

Duizenden demonstranten op straat in Myanmar

Het militaire regime zei afgelopen weekend in een verklaring op de staatstelevisie dat hard wordt opgetreden tegen nieuwe protesten. "Demonstranten zijn mensen nu aan het ophitsen, vooral emotionele tieners en jongeren, om een pad van confrontatie te volgen dat ze levens zal kosten", staat in de verklaring.

Volgens de eerste berichten is een onbekend aantal demonstranten gearresteerd, maar het ingrijpen van leger en politie zou minder hevig zijn dan de afgelopen weken.

Het leger greep drie weken geleden de macht in Myanmar en arresteerde politiek leider Aung San Suu Kyi. Haar partij won in november de parlementsverkiezingen, maar volgens het leger is er gefraudeerd.

De betogers eisen dat de militaire regering opstapt en Aung San Suu Kyi vrijlaat.

Zeker drie demonstranten omgekomen

Sinds de staatsgreep wordt er dagelijks door tienduizenden mensen geprotesteerd in Myanmar. Zeker drie betogers zijn door militairen gedood. Ook is er een politieman overleden; hij bezweek aan verwondingen die hij bij de protesten had opgelopen.

Honderden mensen woonden gisteren de begrafenis bij van een 20-jarige vrouw die twee weken geleden bij een demonstratie door een militair door het hoofd werd geschoten. Zij wordt gezien als het symbool van de protesten tegen de militaire onderdrukking.

In de westerse wereld wordt de coup sterk afgekeurd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, heeft gezegd dat zijn land hard zal optreden tegen autoriteiten die vreedzame protesten gewelddadig neerslaan. "Wij staan achter de mensen in Birma", twitterde hij. De VS had eerder al sancties tegen het militaire regime van Myanmar aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl