Saïd R. toen hij vorig jaar werd overgebracht van Medellin naar Bogota
NOS NieuwsAangepast

'Rechterhand' Taghi van Colombia overgebracht naar Nederland

Said R., de veronderstelde rechterhand van Ridouan Taghi, is vannacht uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

R. zat al bijna twee jaar vast in Colombia in afwachting van zijn uitlevering. Om veiligheidsredenen is hij met een gecharterd vliegtuig naar Nederland gevlogen. Dat gebeurde vannacht onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee, meldt het OM.

R. is een van de zeventien verdachten die terechtstaan in het Marengo-proces. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en zou een leidinggevende rol hebben gehad binnen de organisatie van Taghi.

De 49-jarige man uit Utrecht was lange tijd spoorloos, maar kon februari vorig jaar worden aangehouden in Medellin, waar hij zich schuilhield in een appartement.

Inmiddels zit Said R. in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, net als zijn broer Mohammed R., die ook terechtstaat in het Marengo-proces en hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Klachten over laptopverbod

Omdat hij net is aangekomen, was Said R. vandaag nog niet aanwezig tijdens een nieuwe zitting in het Marengo-proces in de Amsterdamse rechtbank.

Daar beklaagden advocaten met cliënten in de EBI zich erover dat ze geen laptop meer mogen meenemen naar de gevangenis. Deze veiligheidsmaatregel is ingesteld na de aanhouding van een neef van Taghi, die ook optrad als advocaat en ondertussen geheime boodschappen zou hebben doorgespeeld.

De andere raadslieden voelen zich belemmerd in hun werk en vroegen de rechtbank te bemiddelen. De rechters vinden dat voorlopig niet nodig.

Ridouan Taghi zat vandaag wel in de zittingszaal. Toen hem werd gevraagd of hij met een medeverdachte heeft gesproken over liquidatieopdrachten, antwoordde hij: "Ik ga nog liever dood of levenslang in isolatie, dan dat ik namen van anderen noem of naar iemand wijs om mezelf vrij te pleiten".

Taghi werd eind 2019 door de politie aangehouden. Dat gebeurde in Dubai. Nieuwsuur kreeg van de politie daar een exclusief inkijkje in het onderzoek dat leidde tot de arrestatie én toegang tot de villa waar Taghi zich al die tijd schuilhield:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl