Dode papegaaiduikers aangetroffen
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Tientallen dode papegaaiduikers aangespoeld langs Nederlandse kust

Langs de Nederlandse kust zijn de afgelopen twee weken twintig papegaaiduikers aangespoeld. De meeste dode dieren werden gevonden in Noord-Nederland, zegt onderzoeker Kees Camphuijsen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Onder meer op het strand van Vlieland werden de vogels gevonden. Het enige dier dat nog in leven was, is naar Ecomare op Texel gebracht. Het dier zit onder een warmtelamp en krijgt zalmpap toegediend. De vogel is twee of drie jaar oud.

De papegaaiduiker bij Ecomare

Papegaaiduikers zijn pinguïnachtige vogels die bijna nooit in Nederland worden gezien. Volgens natuurverslaggever Remco de Vries van Omrop Fryslân worden ze slechts zelden gezien op de Friese eilanden. "Normaal gesproken broeden ze op rotsachtige eilanden bij de kust van Schotland of Noorwegen."

Het kan goed zijn dat de dieren door de harde wind van de afgelopen weken in Nederland zijn beland, zegt De Vries. "De wind was westelijk, dus dan zouden ze uit Schotland kunnen komen."

Ecomare bevestigt dat papegaaiduikers niet vaak in Nederland aanspoelen. "Dat het nu om zoveel dieren gaat, maakt de zaak nog unieker. Ze leven hier niet, dus ze zijn wel uit koers."

Doodsoorzaak nog onbekend

Onderzoek moet uitwijzen hoe het kan dat de dieren op Vlieland zijn aangespoeld. Daarvoor worden de kadavers naar het NIOZ op Texel gebracht. Camphuijsen zegt dat daar steeds meer vogels binnenkomen. "Inmiddels zijn het er twintig, maar dat kunnen er aan het eind van de dag al weer veel meer zijn."

Volgens Camphuijsen kunnen onderzoekers nog niks over de doodsoorzaak zeggen. "We lopen achter de feiten aan. De meeste vogels zijn al aangevreten." Wel is duidelijk dat het om relatief veel volwassen vogels gaat.

Eerdere aangespoelde dieren

Het is niet de eerste keer dat Ecomare een papegaaiduiker opvangt. In 2017 wist een andere papegaaiduiker op Texel zo goed aan te sterken dat hij weer vrijgelaten kon worden.

Ook spoelden er dit jaar al zo'n 190 dode bruinvissen aan langs de Nederlandse kust, . dat kwam door een gevaarlijke bacterie. Tientallen dode zeekoeten werden in maart op het strand van Schiermonnikoog gevonden. Dat was ook een heel vreemde sterfte", zegt Camphuijsen

Advertentie via Ster.nl