Aung San Suu Kyi in 2015 Reuters

In Myanmar is de afgezette leider Aung San Suu Kyi veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Ze krijgt de straf opgelegd vanwege opruiing en omdat ze tijdens de verkiezingscampagne coronamaatregelen zou hebben geschonden.

Het vonnis is het eerste in een reeks van rechtszaken tegen de 76-jarige Suu Kyi. Er zijn elf aanklachten tegen haar ingediend, onder meer voor corruptie en het illegaal importeren van walkietalkies. De gevangenisstraffen die hiervoor kunnen worden opgelegd, zijn gezamenlijk meer dan honderd jaar.

Waarnemers en mensenrechtenorganisaties spreken van een politiek proces, dat alleen bedoeld zou zijn om Suu Kyi langdurig het zwijgen op te leggen. Hoorzittingen waren achter gesloten deuren, dus journalisten konden de rechtsgang niet volgen. Ook moest de verdediging zich houden aan een zwijgplicht.

Staatsgreep

Suu Kyi was de verkozen leider van het land maar werd op 1 februari afgezet door het leger. Volgens het leger had haar partij bij de verkiezingen eind vorig jaar fraude gepleegd, al was daarvan volgens internationale waarnemers geen sprake.

Sinds haar afzetting staat Suu Kyi onder huisarrest. Onduidelijk is nog of dat zo blijft na het vonnis van vandaag, of dat ze naar de gevangenis moet. Mogelijk worden eerst de uitspraken in de andere zaken afgewacht.

Verwacht wordt dat het vonnis de onvrede onder een groot deel van de bevolking zal aanwakkeren. De afgelopen maanden waren er al veel protesten tegen het nieuwe legerbewind. Daarbij doodden veiligheidstroepen naar schatting zo'n 1300 demonstranten. Gisteren nog vielen volgens onbevestigde berichten vijf doden toen een legertruck inreed op betogers.

STER reclame