ANP / NOS

Goedemorgen! Vandaag gaat de eerste lading zelftesten naar basisscholen en de strafzaak tegen de verdachten van de moordaanslag op Peter R. de Vries gaat verder.

De wekdienst liever luisteren?

Het is een bewolkte en kille dag. De temperatuur ligt tussen 3 en 5 graden. Tegen de avond trekt een neerslagzone vanuit het westen het land over. In het oosten kan er wat (natte) sneeuw vallen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf vandaag krijgen alle basisscholen een eerste lading zelftesten toegestuurd, voor kinderen van groep 6, 7 en 8. Die kunnen daarmee twee keer per week een zelftest doen.
  • De strafzaak tegen de verdachten van de moordaanslag op Peter R. de Vries gaat verder. De misdaadjournalist werd op 6 juli neergeschoten, en overleed negen dagen later. De verdachten Kamil E. en Delano G. zitten sinds die tijd vast.
  • De Duitse partij de Groenen stemt - naar verwachting - als derde en laatste partij formeel in met het coalitieakkoord dat is gesloten met de SPD en FDP.

Wat heb je gemist?

Een nieuwe stichting bereidt een financiële claim voor tegen het ministerie van Volksgezondheid vanwege een groot datalek in de coronasystemen van de GGD. Duizenden medewerkers van de callcenters bleken bij persoonlijke gegevens te kunnen van mensen die contact hadden gehad met de GGD.

"Er is door het ministerie van VWS een onaanvaardbaar risico genomen met de persoonsgegevens van miljoenen mensen", zegt oud-PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug, woordvoerder van de stichting. "Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig met hun privacy en dataveiligheid omgaat."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Opnieuw een winter met een (avond)lockdown, anderhalve meter afstand en een beperking op het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen. De frustratie over aangekondigde coronamaatregelen loopt na elke persconferentie weer op. Ondernemers die manieren aanbieden om uiting te geven aan (corona)teleurstelling en -frustratie zien hun populariteit toenemen, en spelen op die vraag in.

"Ik zag de laatste persconferentie en toen had ik de behoefte om te krijsen. En ik kan me voorstellen dat ik daarin niet de enige ben":

Cursus 'krijsen aan zee' om van je frustraties af te komen

Fijne maandag!

STER reclame