De chaos tijdens de bijeenkomst
NOS NieuwsAangepast

Eerste rally rechts-populist Zemmour ontsierd door geweld

De eerste campagnebijeenkomst van de Franse presidentskandidaat Éric Zemmour is ontsierd door geweld. Zelf raakte hij bij zijn opkomst gewond toen hij hard werd vastgepakt door iemand uit het publiek en later sloegen aanhangers van Zemmour activisten in elkaar die wilden betogen.

Op beelden is te zien dat iemand bij Zemmours opkomst hardhandig beide handen om diens hals slaat. Beveiligers konden de presidentskandidaat snel ontzetten en de dader afvoeren. Het motief voor de actie is onbekend. Volgens lokale media is Zemmour gewond geraakt aan zijn pols.

Dit zijn beelden van het moment dat Zemmour werd belaagd:

Demonstrant gaat Franse presidentskandidaat Zemmour te lijf

Na het incident begon Zemmour aan een toespraak. In het publiek stond vervolgens een groepje activisten op met T-shirts waarop "Nee tegen racisme" stond, een protest tegen de rechts-populistische ideeën van Zemmour.

Chaos

De actie leidde tot grote chaos. Zemmour-aanhangers gingen de betogers te lijf en gooiden met stoelen. Zeker twee van hen werden bloedend uit de zaal gezet.

"We wilden geweldloos protesteren", zegt een woordvoerder van de organisatie SOS Racisme. "Onze activisten werden geslagen en beledigd omdat ze aan de strijd tegen racisme herinnerden. Dit ongelofelijke geweld spreekt voor zich."

Ook een cameraploeg werd tijdens de bijeenkomst uitgejouwd door Zemmour-aanhangers en werd door de beveiliging naar buiten begeleid. Op de verkiezingsbijeenkomst waren volgens de organisatie zo'n 12.000 man afgekomen.

De bijeenkomst was uitgeweken naar de Parijse voorstad Villepinte omdat in de Franse hoofdstad enkele duizenden tegenstanders bijeenkwamen op de plek waar Zemmour aanvankelijk zijn eerste campagnerally wilde houden. Volgens de politie waren er zo'n 2000 mensen op de been om te demonstreren tegen Zemmours kandidatuur.

De politie besloot om veiligheidsredenen Zemmours verkiezingsbijeenkomst te verplaatsen. Vijftig betogers werden aangehouden omdat ze een gebiedsverbod overtraden. De demonstratie was georganiseerd door een aantal vakbonden, linkse partijen en antiracistische actiegroepen.

Ze zijn boos over de felle anti-immigratie en anti-islam uitspraken van Zemmour:

Protesten bij bijeenkomst van Franse presidentskandidaat Zemmour

Het was voor Zemmour (63), die volgend jaar wil meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen, de officiële start van zijn campagne. Hij maakte er de naam van zijn nieuwe partij bekend: Reconquête, ofwel 'Herovering'. Hij heeft bij herhaling gezegd dat Frankrijk moet worden "heroverd" op de immigranten.

Eerder deze week stelde de controversiële publicist, die twee keer is veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat, zich officieel kandidaat, waarbij hij verkondigde "Frankrijk te willen redden". Hij zei dat veel kiezers hun eigen land niet meer herkennen.

Volgend jaar april worden de presidentsverkiezingen gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl