1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS SchaatsenAangepast

De Jong pakt brons op 1.500 meter, Groenewoud sprint naar zilver op massastart

Op de slotdag van de wereldbeker in Salt Lake City hebben de Nederlandse vrouwen twee medailles veroverd: Antoinette de Jong pakte brons op de 1.500 meter, Marijke Groenewoud sprintte naar zilver op de massastart.

Goud zat er niet in op het snelle Amerikaanse ijs. Op de schaatsmijl deelde Miho Takagi een nieuwe dreun uit aan de concurrentie. De Japanse won met overmacht haar derde 1.500 meter van het seizoen.

Met haar razendsnelle tijd (1.49,99) was Takagi bijna anderhalve seconde sneller dan haar landgenote Ayano Sato, die het zilver pakte. De Jong deed het ook uitstekend. Met 1.51,72 reed ze een persoonlijk record. "Ik kom stapje voor stapje dichterbij. Deze race was niet perfect, maar ik ben op de goede weg", reageerde De Jong tevreden.

Bekijk de samenvatting van de 1.500 meter en de reactie van De Jong hieronder.

  • Takagi wint 1.500 meter met overmacht, De Jong pakt brons in Salt Lake City
  • De Jong over bronzen 1.500 meter en ploegenachtervolging: 'Had graag gereden'

Takagi had op de 1.500 meter haar zinnen gezet op een wereldrecord, maar ze kwam 0,16 seconde tekort om haar eigen mondiale toptijd (1.49,83) aan te scherpen.

De Japanse blijft door haar overwinning dit seizoen ongeslagen op de 1.500 meter in wereldbekerverband. Zaterdag won ze ook de 1.000 meter in Salt Lake City.

Wüst vierde

Ook Ireen Wüst had het record in haar achterhoofd. Het was de laatste keer dat ze op de snelle Amerikaanse baan reed en een wereldrecord is het enige wat nog ontbreekt op haar bijzonder indrukwekkende erelijst.

Het zat er niet in voor de 35-jarige Wüst. Met 1.52,10 eindigde de vijfvoudig olympisch kampioene als vierde.

ANP
Ireen Wüst

Irene Schouten reed ook een goede 1.500 meter. De specialiste op de lange afstanden snoepte met haar tijd van 1.52,12 ruim twee seconden van haar persoonlijk record af. Daarmee eindigde ze als zesde.

Jorien ter Mors deed een dappere poging, maar de olympisch kampioene van 2014 ging helemaal stuk in de laatste ronde. Met 1.55,07 eindigde Ter Mors als negentiende.

Schouten cijfert zich weg op massastart

Later op de dag stond Schouten samen met Groenewoud aan het vertrek van de massastart. In het begin van de race droeg Schouten, die altijd bij de topfavorieten hoort op het onderdeel, haar steentje bij om een ontsnapping terug te halen.

Bekijk de samenvatting van de massastart hieronder.

Schouten cijfert zich weg op massastart en wordt vierde, zilver voor Groenewoud

Daarna verstopte ze zich bij de tussensprints in het peloton, totdat het drietal Marina Zueva, Sofie Karoline Hauge en Nadja Wenger wegreed. Toen cijferde Schouten zich opnieuw weg voor haar landgenote.

Hauge bleef het langst vooruit, maar strandde in het zicht van de finish. In de sprint was de Canadese Ivanie Blondin net iets sneller dan Groenewoud, die niet tevreden was met zilver.

Interessant interview

"We zijn alleen blij als we winnen. Maar Irene heeft super werk gedaan, dat is heel goed", zei de wereldkampioene.

Schouten en Groenewoud willen graag als team naar de Olympische Spelen. Het wordt dan wel de vraag wie daar dan als 'kopvrouw' wordt uitgespeeld. Dat gegeven leverde een interessant interview op.

Bekijk het gesprek met Schouten en Groenewoud hieronder.

Ongemak bij Groenewoud en Schouten na teleurstellende massastart

"Natuurlijk had ik liever gezien dat Marijke eerste was. We moeten de beelden even bekijken en met de coach overleggen", aldus Schouten, die de eerste wereldbeker in Polen won en op de lange afstanden al het hele seizoen domineert.

Nog 61 dagen tot Peking

Het schaatsseizoen staat in het teken van de Olympische Winterspelen, die over 61 dagen beginnen in Peking.

Bij de vier wereldbekers kunnen landen per afstand startplaatsen voor de Spelen verdienen. Na dit weekeinde komen de schaatsers ook nog in actie in Calgary (10-12 december), hoewel er ook Nederlanders zullen zijn die de laatste wereldbeker overslaan.

Eind december strijden de Nederlandse schaatsers namelijk bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen om de individuele tickets. Daar willen ze dus zo goed mogelijk aan de start staan.

Bekijk de volledige uitslag van de 1.500 meter en de massastart hieronder.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl