Femke Kok heeft wederom het Nederlands record op de 500 meter aangescherpt. Ze dook bij de wereldbeker in Salt Lake City met 36,96 als eerste Nederlandse onder de 37 seconden. Die tijd leverde haar een vierde plaats op.

Ook op de 1.000 meter liet Kok zien in topvorm te zijn. De 21-jarige Nederlandse scherpte op die afstand haar persoonlijk record aan, maar eindigde daarmee niet op het podium. Dat lukte Jutta Leerdam wel. Zij eindigde als tweede, achter de Japanse Miho Takagi.

Bij de ploegenachtervolging was Takagi met haar Japanse ploeggenoten op weg naar een wereldrecord, maar een val van Nana Takagi in de laatste ronde gooide roet in het eten. Daardoor was het goud voor Canada. Nederland, met Irene Schouten, Melissa Wijfje en Ireen Wüst, pakte het zilver.

Bekijk in de carrousel samenvattingen van de 500 en 1.000 meter en de ploegenachtervolging:

Kok reed op de 500 meter tegen Leerdam, voor wie het aan de start al misging. Leerdam dacht dat het een valse start was en bleef staan, terwijl Kok wel doorreed. De 22-jarige Leerdam, die vrijdag nog zevende werd bij de eerste 500 meter van het weekend, reed nog wel naar de finish, maar zette met 45,53 de laatste tijd neer.

"Dat voelde heel gek", aldus Kok. "Normaal gesproken voel je iemand naast je, maar nu niet." Mede door de vreemde start van de race, voelde Kok haar eerste 36'er niet aankomen. "Het voelde niet als een goede rit. Ik had een paar missers. Het liefst zou ik er nog één rijden, om te zien of het nog harder kan. Ik denk dat het kan."

Kok rijdt na 'aparte rit' voor het eerst 36'er: 'Was best verbaasd'

De overwinning ging verrassend naar Andzelika Wójcik. De Poolse was met 36,79 sneller dan ze ooit was op de kortste afstand. Wereldkampioen Angelina Golikova was slechts een honderdste langzamer en eindigde als tweede. Erin Jackson, die al vier keer wereldbekergoud pakte deze winter, stelde teleur met een zesde plaats.

Persoonlijk record Voskamp

Dione Voskamp zette met 37,61 een persoonlijk record neer. Michelle de Jong, die vrijdag haar persoonlijke toptijd aanscherpte op de 500 meter, was nu langzamer. Ze finishte in 37,68.

Bekijk hieronder in de carrousel het schaatsprogramma van dit weekeinde:

De 1.000 meter was een prooi voor Takagi, die als enige onder de 1.12 dook in Salt Lake City. De 27-jarige Japanse, die slechts één keer eerder een wereldbeker over 1 kilometer won, bleef met 1.11,83 slechts twee tienden boven het wereldrecord.

Leerdam reed het chagrijn van de 500 meter van zich af en zette met 1.12,25 de tweede tijd neer. Ze reed tegen wereldrecordhoudster Brittany Bowe en pakte al snel een flinke voorsprong op de Amerikaanse. In de laatste ronde kwam Bowe wel weer in de buurt, maar Leerdam kwam als eerste over de finish.

Het was voor Leerdam haar tweede wereldbekermedaille in haar carrière. "Daar ben ik sowieso blij mee. Het was wel even schakelen", refereerde ze aan haar 500 meter. "Maar ik ben uiteindelijk wel blij dat ik weer lekker schaatste. Ik ga gewoon hard weg en zie wel waar ik eindig."

Leerdam pakt zilver op 1.000 meter: 'Zenuwen brengen me in bepaalde flow'

Ook Kok reed een sterke 1.000 meter. Ze verbeterde haar persoonlijk record met bijna anderhalve seconde en eindigde met een tijd van 1.12,87 als vijfde. Wüst werd met 1.13,39 negende.

Net geen wereldrecord

De Japanse achtervolgingsploeg had aangekondigd het eigen wereldrecord te willen aanvallen op het snelle ijs in Salt Lake City. Ze zaten ook ruim onder dat schema, maar Takagi gleed in de slotmeters onderuit, waardoor Japan als achtste en laatste eindigde.

"Dat hoort er ook bij", relativeerde Johan de Wit, de bondscoach van Japan. "We hebben in elk geval laten zien dat we hier veruit de beste waren, maar je moet wel blijven staan."

Schouten, Wijfje en Wüst reden voor Nederland een sterke race. Ze lieten hun tegenstander Polen ver achter zich en bleven met 2.52,69 slechts nipt boven het Nederlands record.

Valerie Maltais, Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann bezorgden met 2.52,41 Canada het goud.

Olympische kwalificatie

Bij de vier wereldbekers kunnen landen per afstand startplaatsen verdienen voor de Olympische Spelen van Peking, die op 4 februari van start gaan. Na dit weekeinde komen de schaatsers ook nog in actie in Calgary (10-12 december).

Eind december moeten de Nederlandse schaatsers bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen vervolgens hun individuele tickets verdienen voor de Spelen.

Uitslag van de 500 meter
Uitslag van de 1.000 meter
Uitslag van de ploegenachtervolging

STER reclame